Megint betiltották Iránban az Instagramot

Adatvédelmi aggályok miatt rendelte el az Instagram betiltását egy iráni bíróság. Nem ez az első eset.

Az iráni kormány már mindent betiltott aminek köze lehet a közösségi médiához, tavaly decembeer óta a Facebook, a Twitter és a YouTube hivatalosan is elérhetetlen az egész országban. Januárban a WeChat-et blokkolta, ami lehetővé tette az okostelefon használóknak, hogy online közösségi hálózatokhoz csatlakozzanak.Úgy tűnik Iránban nagyon népszerű volt az Instagram, mert most újra betiltották. A Mashable mutatta be, hogy néz most ki egy iráni felhasználó profilja. Sehogy.

Irán igyekszik töröln minden külsős közösségi site-ot és saját fejlesztéssel próbálja helyettesíteni azokat, ám a Cloob.com nevű iráni közösségi oldallal a felhasználók nincsenek kibékülve,  bizalmatlanok a kormányközeli közösségi médiával szemben. A kiterjedt cenzúrát az iráni fiatalok egyre nagyobb tömege kerüli meg külföldi proxyszerverek használatával, így az oldalak blokkolásának hatása egyre kisebb.

A kormány tiltása ellentmondásos a valósággal, hiszen bár a Facebook és a Twitter hivatalosan tiltva van az országban, mintegy négymillió iráni, köztük az elnök is az aktív felhasználók közé tartozik. Az irániak hivatalosan csak a Google +-t használhatják.