Megvádolták az Anonymous-tagokat

Vádat emeltek az Egyesült Államokban csütörtökön az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoport 13 feltételezett tagja ellen, akik többek közt az igazságügyi tárca webhelyét, a Visa és a Mastercard hitelkártyacégek oldalait tették elérhetetlenné.
Kapcsolódó cikkek

A virginiai vádesküdtszék elsősorban azt a 2010-ben indított internetes műveletet tartja bűnténynek, amelyben a hackerek – tiltakozásul egy fájlmegosztó nemzetközi kalózoldal bezárása miatt – amerikai kormányzati, pénzintézeti és más honlapokat támadtak meg. A vádesküdtszék szerint a hivatalos védelem alatt álló számítógépes rendszerek feltörése mellett szerzői jogokat sértettek meg, és nemzetbiztonsági fenyegetést is jelentettek.

Az Anonymous egyebek között kongresszusi honlapokat, az amerikai igazságügyi tárca webhelyét, a Visa és a Mastercard hitelkártyacégek oldalait tette elérhetetlenné.

Támadást intézett a csoport olyan honlapok ellen is, amelyek nem voltak hajlandók támogatni a bizalmas dokumentumok közzétételével foglalkozó WikiLeaks szervezetet.

Az amerikai vádhatóságok már több ízben felléptek az Anonymous ellen. Tavaly az ügyészség a hackercsoport hat tagja ellen emelt vádat kormányzati és a vállalati honlapok megtámadása miatt. A mostani vádemelésekben érintett tagok valamennyien az Egyesült Államokban élnek, életkoruk 21-től 65 évig terjed.