Tíz Hold tömegű arany keletkezett

Nem kellett hozzá „több", mint két halott csillag ütközése.
Kapcsolódó cikkek

Alkimisták titkos, néha illegális laborjaiban évezredekig kutatták az „aranycsinálás módját”. Ha valakinek sikerül, joggal érezhette volna, hogy övé a világ. Legalábbis addig, amíg a módszer titokban marad, mert a tucatáruvá váló nemesfém hamar elveszítette volna az értékét. A régi tudósok nem tudták, nem tudhatták, hogy arany nem „születik” földi körülmények között: a csillogó fémhez csillagra van szükség.

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársai a múlt hónapban egy gammasugár-kitörést fedeztek fel a Földtől 3,9 milliárd fényévnyi távolságra. Sikerült bizonyítaniuk, hogy a sugárzást két neutroncsillag nagy erejű ütközése okozta. Ennek során a tudósok szerint – sok más anyaggal együtt – 10 Hold tömegével megegyező mennyiségű arany keletkezett és vetődött ki a világűrbe.

Emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségről van szó. Tíz Hold tömege körülbelül 7,347 673 x 1023-on kilogramm, vagyis a 7 347 673 után még 17 nullát kellene írni.

Földünk maga is rengeteg aranyat rejt, ám mi csak egy nagyon kis részéhez jutunk hozzá. Egyes becslések szerint a bolygó magja annyi aranyat tartalmaz, amivel négy méter vastagon lehetne bevonni planétánk felszínét. A Föld születésekor ugyanis az olvadt anyag sűrűség szerint rendeződött, a nehéz fémek az arannyal együtt a mélybe süllyedtek, létrehozva a bolygó magját. Innen azonban képtelenek vagyunk a felszínre hozni.

Azt, hogy mégis bányászhatunk aranyat, a meteoritoknak köszönhetjük. A fiatal Földet a bolygóképződés utolsó mozzanataként 3,9 millió évvel ezelőtt intenzív meteoritzápor érte. Az így érkező arany a már szilárd felszínt érte, nem jutott el a magig, és a földköpeny részévé vált.

A becsapódó meteoritok anyagát a köpeny áramlásai forgatták a mélyebb részekbe. Ezt követően jöttek létre a kontinensek, és koncentrálódtak a földkéregben a nemesfémek azokban az érctelepekben, melyekből máig bányásszák az értékes fémeket.