Hitték volna? Negyvenéves a mobil!

Kinek rémálom, kinek elengedhetetlen kellék. Az tény, hogy gyökeresen megváltoztatta az életünket.

Negyven éve, 1973. április 3-án Martin Cooper, a Motorola cég mérnöke a New York-i 56. utca és a 6. sugárút sarkán állva a kezében tartott mobiltelefonról felhívta Joel S. Engelt, a konkurens AT&T Bell Labs társaság kutatórészlegének vezetőjét – e hívásával kezdetét vette a mobilkommunikáció forradalma.

Az első sorozatgyártású mobiltelefon tíz évvel később, 1983. március 6-án került a boltokba. A DynaTAC 8000x típusú, félkilós készülék már 30 perc beszélgetést és nyolc óra készenléti időt kínált, LED-kijelzővel szerelték fel, súlya 79 dekagramm volt. Az ára 3995 dollárra (mai pénzre átszámítva több mint kétmillió forintra) rúgott, de így is több ezer előrendelés érkezett rá. Újabb tíz év múlva, 1993-ban mutatták be az első okostelefont: az IBM által tervezett, Simon nevű készülék érintőkijelzővel, szervezőfunkciókkal, e-mailezési képességgel és számológéppel is rendelkezett már.

Fotó: Northfoto

Az első óriásmobilok mai utódai szinte pehelysúlyúak, beépített fényképezőgépük, médialejátszójuk, internetböngészőjük, sok-sok egyéb kényelmi funkciójuk van, ráadásul még telefonálásra is használhatók. A Föld hétmilliárd lakója jelenleg hatmilliárd előfizetéssel rendelkezik.

Az Origo szülinapi összeállítását itt élvezhetik. Olvassák el, nagyon jó!