Modern otthonunk alappillére: a NAS

Ahogy növekszik az otthonokban a számítógépek, okostelefonok, tabletek száma, és mind több készülékünk fájlokkal dolgozik – már családi fotóink/videóink is digitálisan kerülnek virtuális szekrényfiókjaink mélyére, de zenehallgatáshoz is ritkán veszünk már elő hanghordozót –, egyre fontosabb adataink biztonságos tárolásának és másokkal történő megosztásának kérdése.

A népszerű NAS-szerverek (hálózati háttértárak) rohamos terjedése a munkahelyek után immár a lakásokban sem véletlen. Számos kényelmi szolgáltatást, nyugalmat és áramszámlánk csökkentését várhatjuk el napjaink talán leggyorsabban fejlődő számítástechnikai termékeitől.

A fentiekre a leghatékonyabb megoldások a NAS-szerverek, melyek között az egyik legismertebb márka a tajvani Synology. DiskStation és Rackstation nevű termékcsaládjai nem csak rugalmasan bővíthetőek újabb és/vagy egyre nagyobb merevlemezekkel – a legújabb modell akár 106(!) darab HDD-t is képes egyben kezelni –, de egyedi RAID-rendszerüknek hála nem veszhetnek el fájljaink akkor sem, ha egy (vagy egyidőben akár kettő) merevlemez tönkremenne. A biztonságon túl a megosztás sem igényel szakembert: a Synology-k magyar nyelvű kezelőfelülete bármely webböngészőn keresztül elérhető, és a számítógépünknél megszokott intuitív módon használható.


Az adatok tárolásán és megosztásán kívül azonban számos egyéb feladatot is rábízhatunk egy Synology-ra. Az oprendszer részét képező számos alkalmazáson túl egyetlen kattintással több tucat programot is futtathatunk rajtuk jóval takarékosabban, mint ha a számítógépünkön tennénk. 7/24 órás letöltőállomás (pl. torrent), médiaszerver, saját online fotóalbumunk, weboldalunk szervere vagy digitális TV-vevő állomásunk is lehet egy ilyen eszköz. Ezen szolgáltatásokhoz a gyártó okostelefonos alkalmazásokat is biztosít, így szó szerint a markunkban érezhetjük bármikor fontos adatainkat.

További érdekességek és információk: www.Synology.hu

További információk!

Címkék: hirdetés