Már a tudósok sem hisznek a tudósoknak

Ugyan nem brit tudósokról van szó, egy, a tudományos jelentéseket vizsgáló tudományos jelentés szerint a tudósok már nem bízhatnak a tudósokban.
Kapcsolódó cikkek

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan esettel, mikor egy akármilyen ételről egyik nap az jelenik meg, hogy rákot okoz, néhány nappal rá pedig arról lehet olvasni, hogy épp hogy megelőzi a betegséget. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent új kutatás szerint az esetek jelentős többségében nem tévedésekről vagy a tudósok közti nézeteltérésről van szó, hanem csalásról.

A tanulmány 2047 orvostudományi témájú, azonban a megjelenés után visszavont tanulmányt vizsgált – pontosabban a visszavonás okát. Az eredmények szerint míg az esetek 21 százalékában valamilyen tudományos jellegű hibázásról volt szó, addig 67 százalékban rosszhiszemű magatartásról – ez a 67 százalék 43 százalékban feltételezett csalásból, 14 százaléknyi duplikált publikálásból és 10 százalék plágiumból áll össze. (Az egészből fennmaradó 12 százalék “egyéb” besorolást kapott.)

A kutatás legfájdalmasabb eredménye, hogy 1975 óta megtízszereződött a feltételezett csalás miatti visszavonások száma.