Városméretű légkondi

A Harvard két mérnöke mesterséges felhőkkel takarná el a Napot az elkövetkező évben.
Kapcsolódó cikkek

Bár láttunk már hasonló terveket, a bolygó – vagy egy-egy terület – klímájának ilyen mértékű és minőségű változtatása, módosítása mindeddig elméleti jellegű képzelgés volt – David Kieth és James Anderson viszont a tettek mezejére lépnének.

Azt tervezik, hogy az Új-Mexikó állambeli Fort Sumner felett elengednek egy léggömböt, amely az előtt, hogy elérné végleges, 24,5 kilométeres magasságát, akár száz kilogrammnyi szulfát aeroszolt permetez a légkörbe, amely – ha minden jól megy – visszatükrözi a Nap sugarait, ezzel csökkentve a helyi hőmérsékletet.

Elképzelésük szerint ugyanazt ismételnék meg mesterségesen, amit a vulkánok amúgy is csinálnak. David Keith elmondása szerint a kísérletüknek (egyelőre) nem az a célja, hogy megváltoztassa a Föld klímáját, csupán az, hogy a folyamat legalább mikroszinten vizsgálhatóvá váljon. “A közvetlen kockázat roppant alacsony” – állítja teljes magabiztossággal.

Más tudósok azonban épp arra hívják fel a figyelmet, hogy – korábbi gyakorlat híján – az ilyen kijelentések teljesen megalapozatlanok, vagyis lehetetlen megjósolni, milyen (akár negatív) következményekkel járhat egy mesterséges szulfátfelhő. Persze az is igaz, hogy ha soha nem próbálják ki, soha nem lesz “korábbi gyakorlat”.