Szabálytalankodó részecskék mondanak ellent a fizikusoknak

A Stanford Egyetemen működő BaBar kísérlet legújabb adatai a szubatomi világot leíró uralkodó elmélet, a részecskefizika standard modelljének lehetséges hibáira utalnak.
Kapcsolódó cikkek

Az SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratóriumban zajló kísérletben nagy energiára felgyorsított elektronokat antianyag párjukkal, pozitronokkal ütköztetnek, majd az így keletkezett B-mezonokat tovább vizsgálják. Az összegyűlt kísérleti eredmények értékelése azt mutatja, hogy egy bizonyos típusú részecskebomlás sokkal gyakrabban történik meg, mint ahogyan arra a standard modell lehetőséget adna.

A standard modell szerint az ősrobbanás idején minden részecske az antirészecskéjével azonos mennyiségben keletkezett – létező világunkban azonban több az anyag, mint az antianyag. A részecskefizikusok évtizedek óta keresik a CP-sértésnek nevezett aszimmetria okát, a BaBar kísérlet elnevezése is ebből adódott: az ütközéskor keletkezett B-mezonokat és antiB-mezonokat vizsgálják tovább.

A szóban forgó bomlásnál egy B-mezon három másik elemi részecskévé, D-mezonná, antineutrínóvá és tau-leptonná bomlik, ezt elemezték a BaBar kutatói. Úgy találták, hogy ez a folyamat nyilvánvalóan gyakrabban zajlott le, mint ahogyan azt a standard modell jósolja.

Michael Roney, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa, a BaBar szóvivője szerint korai lenne bármit is bejelenteni. “Izgalmas ez a standard modellen túli többlet, de mielőtt bejelentenénk egy tényleges felfedezést, más kísérleteknek is meg kell ismételniük az eredményt, kizárva annak lehetőségét, hogy ez csupán egy statisztikai ingadozás.