Aki „bogártalanította” a számítógépet (1906)

New York, 1906. december 9. – Megszületik az informatika nagymamája, Grace Murray Hopper.
Kapcsolódó cikkek

Leánykori nevén Grace Brewster Murray egy háromgyerekes család legidősebbjeként jött világra 105 évvel ezelőtt. Már fiatalkorában kiderült, hogy roppant kíváncsi természet, és ez a tulajdonsága egyébként egész életében jellemezte. Hétévesen úgy döntött, mindenképp kideríti, miként működnek azok a fránya ébresztőórák, ezért egyből hetet is szétszedett – mikor édesanyja rájött, hogy mit csinál, egyetlen órára korlátozta tevékenységét.

Már 16 évesen jelentkezett a New York-i Vassar Egyetemre, azonban latinból nem érte el a szükséges pontszámot, ezért végül csak egy évvel később vették fel. Itt matematikából és fizikából megszerezte 1928-ban a bachelor, majd a Yale Egyetemen 1930-ban a master diplomáját. 1931-ben visszatért a Vassar Egyetemre, de már oktatóként. Eközben a Yale-t sem hanyagolta, ahol 1934-ben ledoktorált.

Életének harmadik fontos felsőoktatási intézménye a New York-i Egyetem, ahol Vincent Foster Hopper volt oktató, akivel 1930-tól 1945-ig voltak házasok. Grace azonban a válás után is megtartotta ex-férje nevét és nem házasodott újra – ennek köszönhető, hogy Grace Murray Hopperként vonult be a történelembe.

Bár 1941-ben már docens volt, 1943-ban mégis otthagyta a Vassar Egyetemet, hogy tartalékosnak jelentkezzen az Egyesült Államok haditengerészeténél. A Navyhez végül csak kivételes engedéllyel vették fel, mivel a maga 54 kilogrammjával 6,8kg-mal alatta volt a súlykövetelménynek.

1944-ben kérte áthelyezését az aktív állományba, azonban kora miatt – ekkor már 38 éves volt – elutasították. Mégis a Navynél maradt (még ha csak tartalékosként is), mivel általuk a Harvard Egyetemen dolgozhatott kutatóként és a Mark I számítógép egyik programozójaként. Tette mindezt annak ellenére, hogy a Vassar Egyetemen professzori pozíciót ajánlottak neki.

E munkájának köszönhetjük a „bug” kifejezést is. S bár a computer bug (vagy magyarosabban, ha a számítógép bugos) valószínűleg nem közvetlenül az ő fejéből pattant ki, mégis hozzá kötődik, mivel 1947. szeptember 9-én egy molylepkét szedett ki a számítógép reléi közül. Humorát dicséri, hogy azzal a lendülettel beragasztotta a molyt a naplóba – ez az első bug egyébként mai napig megtekinthető a Smithsonian Múzeumban.

A Harvard után, 1949-ben matematikusként kezdett el dolgozni az Eckert-Mauchly számítástechnikai vállalatnál, ahol csatlakozott a Universal Automatic Computer I, vagyis a UNIVAC I fejlesztéséért felelős csapathoz. A céget az 50-es években átvette a Remington Rand, ahol 1954-ben az automatikus programozásért felelős részleg első női igazgatójává avanzsált.

Az itt végzett munkája elengedhetetlen volt a programnyelvek fejlődésének szempontjából – 1959-ben az általa fejlesztett FLOW-MATIC névre hallgató nyelvből (és az IBM hasonszőrű COMTRAN-jának néhány ötletéből) jött létre az egyik legrégebbi, világszerte elterjedté vált programozási nyelv, a COBOL. Hoppernek meggyőződése volt, hogy a programozást olyan nyelven kellene megjeleníteni, ami hasonlít az emberire (esetében az angolra), és ez meglátszott a COBOL-on is.

Parancsnoki rangban ment nyugdíjba 23 év szolgálat után 1966-ban, azonban már 1967-ben visszahívták – eredetileg egy hathónapos időszakra, ami végül négy éven át tartott; 1971-ben ismét nyugállományba vonult, azonban egy év elteltével ismét szolgálatba helyezték. Ez idő alatt a haditengerészet programnyelvészeti csoportjának volt az igazgatója. Végül 1986-ban ellentengernagyi rangban, az Egyesült Államok haditengerészetének legidősebb tisztjeként, ünnepélyesen engedték nyugdíjba – a „búcsúbulit” a haditengerészet birtokában lévő, legidősebb hajón tartották. „COBOL nagyi” 79, míg a USS Constitution 188 éves volt.

Az előbbiek után talán már nem meglepő, de Hopper képtelen volt teljesen visszavonulni. A Digital Equipment Corporationnél kezdett el tanácsadóként dolgozni, ami elsősorban azt jelentette, hogy előadásokat tartott – mindig teljes katonai díszben – az informatika kezdeteiről, saját életéről és karrierjéről.

Végül 1992-ben, 85 évesen hunyt elteljes katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra az Arlington Nemzeti Temetőben. Ez talán a leghíresebb katonai sírkert Amerikában, ahol 360 ezer veterán mellett John F. Kennedyt is eltemették.