Egy nagy kaland vége – Öngyilkos lesz Hemingway (1961)

Ketchum, július 2. – Ötven évvel ezelőtt, ezen a napon vetett véget életének a 20. század egyik legismertebb amerikai regényírója.

Még a XIX. században született, hiszen 1899-ben látta meg a napvilágot Oak Parkban. Édesapja, Clarence is önkezével vetett véget életének, nem volt tehát egyedi a 62 évvel később bekövetkezett tragédia. Sőt, később unokája, Margaux Hemingway is öngyilkos lett (41 éves korában túladagolta magát kábítószerekkel).

Hemingway 18 éves korától újságíróként, riporterként, a világháborúkban pedig haditudósítóként dolgozott (a sulit is otthagyta, mert megunta a tanulást 17 éves korában). Gyenge volt a szeme, eltanácsolták a katonaságtól, de a Vöröskereszt mentőorvosaként ott volt az I. világháborúban, Olaszországban meg is sebesült 1918-ban.

Már az első regénye nagy siker volt (Fiesta, mikor a nap is felkel, 1926), és később a többi is (Akiért a harang szól, Búcsú a fegyverektől, A folyón át a fák közé, Édenkert), mégis boldogtalan volt. Depresszióban szenvedett, éles és szélsőséges hullámhegyek, -völgyek jellemezték a kedvét. Sokat ivott. Kubában telepedett le egy időre (itt töltötték utolsó feleségével a legtöbb évet), ahol 9 ezer könyvet halmozott fel, mellesleg volt 57 macskája.

Az öreg halász és a tenger Spencer Tracyvel:

Az egyik legsikeresebb regényíróvá lett – nem véletlenül kapta meg 1954-ben a Nobel-díjat, ekkor már Pulitzer-díjas volt. Az öreg halász és a tenger című regény volt a díj alapja.

Apja szerette a vadászatot, a halászatot és a veszélyeket, ezt örökölte Ernest is, aki bele is szőtte ezeket a kalandokat a regényekbe. Szeretett bokszolni, amatőr ökölvívó-versenyeken el is indult.

Mellesleg a nőket is vadászta cikkünk főszereplője, utolsó felesége azt is tudta, hogy másokkal meg kell osztoznia a férjén. (Négy hitvese volt: Elizabeth Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gellhorn és Mary Wells Monks. Három gyermeke született: Jack, Patrick és Gregory, egyedül Patrick él még, jelenleg 83 éves).

“Mindig lehet írni, ha az embert békén hagyják, és nem szakítják félbe. Vagy inkább, ha az ember könyörtelen tud lenni ezekben a dolgokban. De természetesen az írás akkor megy a legjobban, ha szerelmes az ember” – vallotta.

Képek Hemingwayről:

Özvegye, Mary Wells Monks állítólag azt nyilatkozta egy interjúban, a halála előtt Hemingwaynek ragyogó volt a kedélyállapota, irodalmi terveken dolgozott, amelyről lelkesen beszélt. Más feljegyzések szerint orvosi vizsgálaton volt, és miután hazatért, bement a fegyverraktárba és főbe lőtte magát. A nő szerint belenézett a fegyver csövébe és baleset történt (korábban egyébként maga az özvegy is öngyilkosságról beszélt).

Címkék: ernest hemingway