Rekordközelségben süvít el egy kisbolygó a Föld mellett

Idén, november 8-án 325 ezer km távolságra repül el a Föld mellett egy közel fél km széles kisbolygó.
Kapcsolódó cikkek

A 2005 YU55 jelű égitest bolygónkra nem jelent semmilyen veszélyt. 25 évben egyszer közelíti meg a Földet ilyen távolságban egy ekkora aszteroida. 2028-ig várhatóan egy hasonló méretű égitest sem kerül ilyen közel hozzánk.

A rekordközel száguldó “szikla” azért fontos a kutatók számára, mivel egy C típusú kisbolygóról van szó, anyaga abból az ősi építőkövekből épülhet fel, melyből a Naprendszerünk alakult.

A 2005 YU55-ről 2010 áprilisában Mike Nolan és kollégái a Puerto Rico-i Arecibo Obszervatóriumban néhány kísérteties képet készítettek a várva várt aszteroidáról. A 2005 YU55 akkor 2,3 millió km-re tartózkodott Földünktől.

A kisbolygó mefigyelésére az újonnan korszerűsített Goldstone antennát “vetik be” az amerikai csillagászok Kaliforniában. A Goldstone-lokátorral az YU55-ről a földközelség idején 4 méter / pixel felbontású felvételeket rögzíthetnek. Az eddigi legrészletesebb, kisbolygóról készült képek 7,5 méter / pixel felbontásúak voltak.

A csillagászok remélik, a felvételek alapján következtetni tudnak a hihetetlen közelségben száguldó aszteroida geológiai összetételére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Információk a 2005 YU55 kisbolygóról (NASA)
Miért érdekesek a C-típusú kisbolygók? (Wikipedia)