Teát neveztek el róla – Charles Earl Grey születésnapja (1764)

Falloden, március 13. – Ezen a napon született Nagy-Britannia miniszterelnöke, aki politikai reformot vezetett be, róla pedig egy teafajtát neveztek el.

Úgy tűnik, csak egy legenda az a magyarázat, ami megpróbálja tisztázni, miért kapta az egyik legnépszerűbb teafajta a nevét az egykori angol miniszterelnökről. Tudniillik a IV. Vilmos uralkodása alatt kormányfőként dolgozó Charles Earl Grey állítólag segédkezett egy kínai (mandarin) tisztviselő életének megmentésében, aki épp vízbe fulladni készült (az egyik magyarázat szerint ő maga, egy másik szerint egy embere volt a jótevő).

Mindenesetre a megmenekülés után Grey tartomány grófja (főszereplőnk) a kantoni narancs héjával ízesített teát kapott ajándékba, sőt, a finom ital elkészítésének receptjéhez is hozzájutott. Mivel Charles Earl Grey sosem járt Kínában, és akkoriban még nem ismerték a fűszerezés lényegét Kínában, a történet több sebből vérzik.

Erre biztosan nem gondolt a miniszterelnök, míg élt – egy reklám az earl grey tea lényegének kiemelésével:

Az persze sokkal hihetőbb sztori, hogy diplomáciai ajándékként kapott a fekete teafűből, amely különlegességét a bergamot olajnak (a bergamot narancs héjából kivont anyag) és emiatt sajátos illatának köszönheti.

Hogy melyik cég kezdte előállítani Angliában először, vita tárgya: a Jacksons of Picadilly váltig állítja, ők kapták meg először a receptet. Mindenesetre Earl Grey felesége gyakran kínálta Londonban az ízletes finomságot, így gyorsan népszerű lett.

A Twinings Earl Grey reklámja neves színészt is megért:

Charles Earl Grey egyébként 1764. március 13-án Fallodenben született. 66 évesen és 254 naposan lett Anglia miniszterelnöke 1830-ban. Végül 3 évig és 229 napig volt az ország vezető politikai szereplője, 1845. július 17-én halt meg.

Nem volt kispályás a magánéletben (állítólag jóképűnek számított korában): felesége, Mary Elizabeth Ponsoby volt, és összesen tizenhat (!) gyermekük született.

Az egyik legnagyobb politikai, gazdasági reformot hajtotta végre országában 1832-ben, a többi közt a választójogi kérdésekben.

Emlékének Newcastle-ben egy hatalmas szobor felállításával adóztak a britek.

És egy angol nyelvű tipp: így készíthetünk teasüteményt!

AJÁNLOTT LINKEK:

Charles Earl Grey politikai pályafutása (number10.gov)
Az earl grey teáról (wikipedia.org)
Earl Greyről (historyhome.co.uk)

EZEN A NAPON

Az Uránusz felfedezése (1781)

William Herschel csillagász ezen a napon pillantotta meg a hetedik bolygót.