Ókori botanikus kert nyílik Olümpián

A Görög Régészeti Tanács határozata értelmében botanikus kertet hoznak létre az ősi Olümpián.
Kapcsolódó cikkek

A tízhektáros botanikus kertben, amely a régészeti múzeum és a Kronion-domb között helyezkedik majd el, a térség őshonos növényeit telepítik, de kizárólag olyanokat, amelyek gyökérzete vízszintesen terjeszkedik, így nem károsítja a földben esetleg rejtőző műkincseket.

Így a tervek szerint olajfát, platánt, fenyőt, ciprusokat, gránátalmát, diófát telepítenek, de hatezer cserjét is kiültetnek, ahogy termesztenek majd rozmaringot, levendulát, mentát is.

A botanikus kert oktatási célokat szolgál majd, ahol a látogatók nemcsak azt ismerhetik meg, hogy milyen növények nőttek eredetileg a Kronion-dombon és annak környékén, hanem a történetükről is sok mindent megtudhatnak.

Minden egyes növény mellett feltüntetik annak a latin elnevezését, ahogy a közkeletű görög és angol nevét is. Egy rövid történelmi ismertetőt is mellékelnek, valamint a látogatók megtudhatják, hogy az adott növény hol szerepel a mitológiában.

OLÜMPIA TÖRTÉNETE “DIÓHÉJBAN”

Olümpia az ókor egyik legfontosabb sportversenyének helyszíne, amelyet négyévenként augusztusban az első telihold idején tartották.

A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek tartotta.

Olümpiából indul útra az újkori olimpiák lángja, amelyet Héra istennő 2600 éves temploma előtt tizenegy “papnő” korhű jelmezben a Nap sugaraival egy fém parabolatükör segítségével gyújt meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben angolul (Archelogy News Network)