Placebó gyógynövény

Nem jó a megfázásra a bíbor kasvirág.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban ismertették annak a tanulmánynak az eredményét, melybe több mint hétszáz 12 és 80 év közötti embert vontak be.

Mindannyian a megfázásuk elejétől szedtek vagy az Echinacea purpurea – bíbor kasvirág – hatóanyagát tartalmazó tablettát, vagy placebót, illetve a harmadik csoport nem szedett semmit.

A hatóanyagot tartalmazó tablettákban az első napon 10 gramm szárított echinaceagyökérnek megfelelő adag volt, majd a további négy napon ennek fele.

Az önkéntesek feljegyezték tüneteiket is. A nagyjából egy hétig tartó felépülési idő csak pár órával volt rövidebb azoknál, akik echinacea kivonatát szedték, és a tünetek súlyosságában sem találtak lényeges eltérést a kutatók.

A Wisconsini Egyetem munkatársainak mostani eredményei ellentmondanak több korábbi tanulmány megállapításával, amelyek szerint segített a bíbor kasvirág kivonata a megfázás gyógyításában. Eredetileg a gyógynövényt az észak-amerikai őslakos indiánok alkalmazták meghűlés kezelésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Echinacearól szóló új tanulmány kivonata – angolul (Annals of Internal Medicine)