Meg akartak halni, mielőtt megöregszenek (1965)

Egyesült Királyság, november 5. – A Decca Records kiadja a Who egyik legsikeresebb kislemezét: A My Generation című dal ma is sokakat megihlet.

Negyvenöt évvel ezelőtt, ezen a napon került a piacra a The Who My Generation című kislemeze. A címadó dal mellett a B-oldalon a Shout and Shimmy című dal szerepelt, de ő elbújhat a nagy testvér mellett. Ekkor jelent meg a zenekar első albuma is, amely szintén a My Generation nevet viselte (igaz, Amerikában így: The Who Sing My Generation).

A valaha volt egyik legsikeresebb rock and roll dalról beszélünk. A Rolling Stone magazinnál minden idők 11. legjobb dala lett egy 500-as listán, míg a VH1 100 legjobb száma között a 13. helyen végzett. A My Generation tagja a Rock and Roll Hall of Fame 500 dalos „csarnokának”, valamint a Grammy Hall of Fame-nek is, köszönhetően történelmi, művészi jelentőségének.

A dalt 20 éves korában írta Peter Townshend, a Who frontembere (gitárosa) a lázadó brit fiataloknak, állítólag egy vonaton.

The Who: My Generation:

Emellett Mose Allison Young Man Blues című dala nélkül sem született volna meg a remekmű, legalábbis a szerző így nyilatkozott.1985-ben Townshend azt mondta a Rolling Stone magazinnak, a dal választ keres arra, hogy találjuk meg helyünket a társadalomban. Szerinte nagyon elveszett fiatalok voltak akkoriban, és úgy gondolták, a zenekar élete is rövid lesz.

„Remélem, meghalok, mielőtt megöregszem” – szól a nóta egy vitatott sora, amelyet többen többféleképpen értelmeznek. Robbie Williams például 1997-ben ezzel a címmel adott ki kislemezt. Keith Moon, a zenekar dobosa egyébként 1978-ban, bántóan fiatalon halt meg drogtúladagolásban. (A Who további tagjai: Roger Daltrey énekes, John Entwistle basszusgitáros, no, és persze Townshend.)

A My Generation másik fontos eleme a Roger Daltrey énekes által alkalmazott dadogás a sorok végén: ez pontosan a lázadó brit fiatalok (a mod-ok) stílusa volt.

Az Oasis feldolgozása:

A BBC először letiltotta a dalt, mert nem akarta megbántani a beszédproblémákkal küzdő embereket, de végül beadta a derekát, miután hatalmas sikert aratott a The Who műve.

Az 1969-es woodstocki fesztiválon így adták elő a fiúk.

Az egyik első basszusgitáros szólót is ebben a dalban fedezhetjük fel John Entwistle jóvoltából.

A dal szövegét itt lehet megtekinteni.

Hogy a dal milyen nagy hatással volt a zenetörténet és a jelen nagyjaira, híven tükrözi, hogy előadta többek között az Oasis, az Iron Maiden, a Green Day, a The Sweet vagy éppen az alábbi felvételen látható The Zimmers.

The Zimmers előadja a My Generation című dalt:

A The Zimmers együttes 2007-ben alakult a BBC egy dokumentumsorozata alapján. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet az idős emberek elszigeteltségére. A legidősebb tag jelenleg 93 éves. 2008 szeptemberében saját albummal jelentkeztek, melyen Frank Sinatra, a Beatles és Eric Clapton dalait énekelték. (Alf Carretta, a My Generation című dal előadója 93 éves korában, 2010 júniusában hunyt el Londonban.)

A zenekar logója a Beatles Abbey Road-béli megjelenését figurázza ki. Weboldalukon megnézhetjük a Prodigy Firestarter című dalának előadását is.

A The Who egyébként a mai napig koncertezik (Magyarországon is jártak), igaz, már csak Pete Townshend és Roger Daltrey tagja az eredeti felállásból (John Entwhistle 2002-ben halt meg).

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A The Who hivatalos weboldala
A My Generation című dalról
A The Zimmers weboldala
Tények a My Generation című dalról