Nyomkövetős hóhojszák

A Déli-sarkvidéken élő tengeri madarak életének tanulmányozása felfedheti a klímaváltozás titkait.

Az ausztrál szakemberek szerint a Déli-sarkvidék változásairól sokat megtudhatunk a madarak segítségével, ezért apró nyomkövető eszközöket erősítenek a hóhojsza – Pagodroma nivea – nevű madarak lábaihoz. Ez ugyanis egyike annak a maroknyi madárfajnak, amelynek kizárólag a Déli-sarkvidéken vannak fészkelő helyei.

Colint Southwell asztrál kutató szerint ezzel a módszerrel adatokat gyűjthetnek arról, merre repülnek a madarak, és hol töltik a hosszú téli hónapokat.

Ha kiderül, hogy a hóhojszák a Déli-óceán mely régióiba mennek táplálékot szerezni, akkor sokkal jobban fogják tudni a kutatók, milyen éghajlati tényezők befolyásolják a madarakat.

A tervek szerint a szakemberek összesen 150 madarat tartanak majd megfigyelés alatt, három ausztrálok működtette déli-sarki kutatóállomás környékén. A hüvelykujj súlyú szerkezeteket úgy helyezik a madarakra, hogy megfogják őket a csőrüknél és óvatosan kiemelve őket a fészkükből, rájuk helyezik a jeladót. Nem több az egész egy vagy két percnél.

KÉSŐBB A PINGVINEK IS BENNE LESZNEK

A hóhojszák mindennapi életének feltérképezése egy nagyobb volumenű és hosszú távú közös tanulmány részét képezi.

A tanulmány célja a Déli-sarkvidéken élő állatok, többek között az Adélie-pingvinek – Pygoscelis adeliae – és a császárpingvinek – Aptenodytes forsteri – megfigyelése, olyan módszerek segítségével, mint a nyomkövetés, a populáció nagyságának megmérése és automatakamerák használata, amelyekkel a terület keleti részén fészkelő kolóniákat lehet szemmel tartani.