Ritka lelet Coloradoban

Ritka dinoszaurusz koponyatöredékét fedezte fel egy amatőr amerikai paleontológus Colorado állam nyugati részén.
Kapcsolódó cikkek

Az Ankylosauridae családba tartozó dinoszauruszok 125 millió évvel ezelőtt jelentek meg, benépesítve Észak-Amerikát, Európát és Kelet-Ázsiát. 65 millió évvel ezelőtt, a nagy kréta-tercier kihalási esemény során tűntek el a Föld színéről. Öt méter hosszú nehézkés, lapos testüket felül kis csontlemezkékből álló mozaikpáncél fedte. Az idetartozó állatok négy lábon jártak, hosszú farkuk végén csonttöviseket viseltek. A szintén páncélozott fej fogatlan csőrben végződött, bár a száj két szélén, mélyen az állkapocsba ágyazva azért voltak apró fogak. Páncéljukat gyakran erős csonttüskék egészítették ki, egyes fejlett fajoknak még a szemhéja is páncélozott volt.

A koponyatöredék egy 45 kilogrammos kőtömbbe van beágyazódva, a szikladarabot tízórás kitartó munkával vésték ki.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban az Ankylosauridae családba tartozó dinoszaurusz koponyatöredékéről van szó, ez lesz az első ilyen jellegű lelet. “Sehol a világon nincs ilyen koponya” – hangsúlyozta az egyedülálló leletet felfedező Kent Hups amatőr paleontológus, aki 16 éve folytat kutatásokat a térségben.

A leletet jelenleg a Denveri Természettudományi Múzeumban vizsgálják, és ha beigazolódik, hogy egy Ankylosauridae családjába tartozó dinoszaurusz a tulajdonosa, a koponyatöredék a Western Colorado’s Dinosaur Journey Museum gyűjteményét gyarapítja majd.

Címkék: leletdinoszaurusz