Javulhat az akkuk élettartama

Nemcsak technológiai, hanem környezetvédelmi kihívást is jelent, hogy a mobileszközökben szolgáló akkumulátorok élettartama nem túl hosszú.

A Hitachi mérnökei most azt jelentették be, hogy sikerült egy olyan új eljárást kifejleszteniük, amellyel megduplázható Litium-ion akkumulátorok élettartama. Ez azért igen fontos, mert iővel szinte mindegyik telep gyengül, amelyik fénykorában még akár 3-4 napot kibírt a telefonban, egy év múlva már csak 1-2 napig bírja. Sokan már ekkor lecserélik a gyengülő áramforrást, hiszen az egyik legfontosabb dolog egy telefon esetében, hogy meddig bírja egy töltéssel. Mindez óriási megterhelést jelent a környezetre nézve, mert a gyengülő akkumulátorokat csak igen kevesen viszik el a megfelelő helyre, ahol ártalmatlanítani tudják, inkább kidobják a szemétbe.

A cég ígérete szerint egy telep akár 10 évig is használható lesz, anélkül, hogy komoly teljesítménycsökkenéssel kéne számolni. Mindez nemcsak a mobiltulajdonosoknak jó, hanem példul nagy hatással lehet a hibridautók piacára is.

Ajánlott linkek:

Dupla ideig bírják majd az akksik (Mobilport)

Címkék: akkumulátor