Elvetélt a kihalás szélén álló orrszarvú

A kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú megmentése központi téma Indonéziában. Annál tragikusabb fordulat, hogy egy fogságban vemhesült nőstény állat úgy tűnik, elvetélt.
Kapcsolódó cikkek

Becslések szerint mindössze kétszáz orrszarvú él már csak a természetben, számuk tavaly óta a felére csökkent. Vesztének első számú okozója az orvvadászat.

Februárban óriási szenzáció történt – a nyolcéves Ratu vemhesült. A faj sorsáért aggódó tömegek reménykedni kezdtek, hogy az országban első ízben születhet fogságban szumátrai orrszarvú.

Widodo Ramono, az Indonesian Rhino Foundation ügyvezető igazgatója azonban most arról számolt be, hogy a legutóbbi ultrahangos vizsgálat alkalmával már nem látszódott a magzat – az anyaállat tehát minden valószínűség szerint elvetélt.

A szakértők azt remélik, hogy Ratunak valamikor még a hónap folyamán peteérése lesz, és újra próbálkozhatnak fedeztetésével. A nőstény azonban már az első alkalommal sem vemhesült könnyen. Amikor először találkozott Andalas nevű partnerével, az üldözőbe vette őt, és komoly sebesüléseket okozott neki. Ratunak csupán a negyedik próbálkozásra sikerült teherbe esnie.

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) a Föld egyik legveszélyeztetettebb emlősállata. Régóta az orvvadászok hőn áhított célpontja. Ősi hiedelem szerint szarvai gyógyító hatással bírnak, különösen a hagyományos ázsiai orvoslásban.

Címkék: kihalásorrszarvú