Atomenergiát vásárol a Google

Ugrásszerűen megnövekedett a cég energiaigénye, ezért van szükséges új forrásokra.

Atomenergiával fogja működtetni mesterségesintelligencia-szolgáltatásait a Google – számolt be róla az AFP. A vállalat hétfőn írt alá egy megállapodást a Kairos Power nevű energiaszolgáltatóval, hogy kis atomreaktorokból származó áramot vásároljanak.

Nem a Google az első technológiai vállat, amely az atomenergia felé fordul: pár héttel ezelőtt a Microsoft is hasonló megállapodást kötött. Az ő mesterségesintelligencia-modelljeit a Three Mile Island-i erőmű láthatja majd el, amelyhez az Egyesült Államok legsúlyosabb atombalesete is köthető.

A Three Miles Island-i atombaleset

1979. március 28-án az erőmű 2-es reaktorblokkjában részleges zónaolvadás következett be. A korábbi bizonyítékok alapján a kismértékű radioaktív szennyezés csak korlátozott egészségi következményekkel járt a helyi lakosságra és a dolgozókra nézve, igaz, a frissebb adatok azt mutatják, hogy a hatások a véltnél súlyosabbak lehettek.

A katasztrófát követően számos tervezési, üzemeltetési és egyéb biztonsági változtatást vezettek be. Az eset jelentős csapást jelentett az atomenergiáról és annak általános biztonságáról alkotott közmegítélésre.

Most, 45 évvel később, az atomreaktor tulajdonosa, a Constellation Energy megállapodást kötött a Microsofttal, hogy energiát szolgáltassanak a vállalat MI-vel kapcsolatos műveleteihez.

A Google vezetősége azt nyilatkozta, hisznek benne, hogy az atomenergiának fontos szerepe van a mesterséges intelligencia fejlődésében. Hangsúlyozták: az atomenergia megbízható és tiszta energiaforrás.

A mesterségesintelligencia-modellek elterjedésével az olyan technológiai óriáscégek, mint az Amazon, a Microsoft és a Google rohamosan kezdték el bővíteni adatközpontjaikat, ezzel pedig ugrásszerűen megnövekedett energiaigényük is. Ezt elégíthetik ki a jövőben az olyan kisméretű moduláris reaktorok (SMR), mint amilyeneket a Kairos Power is fejleszt.

A Google-lel kötött megállapodás szerint a Kairos Power SMR-jei az évtized végén lépnek működésbe, majd 2035-ig további reaktorok is társulnak hozzájuk, amelyek összesen 500 megawattnyi áramot fognak termelni.

Kapcsolódó
Újranyithatják a 45 évvel ezelőtti atombaleset helyszínét
A Three Mile Island-i erőmű a Microsoft számára termelhet majd energiát.