Így nézhet ki a Nemzetközi Űrállomás utódja

A Nemzetközi Űrállomástól hamarosan el kell búcsúznunk, de van már egy potenciális utód.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) öregszik: jelenlegi állás szerint legfeljebb 2030-ig maradhat pályán, ezt követően pedig meg kell semmisíteni. Az erre szolgáló megbízást már ki is írták: a tervek szerint a SpaceX Dragon űrhajója végezné a deorbitálást, majd bolygónk légterében szétégne az eszköz. Bár eddig keveset lehetett tudni a pótlásról, most felmerült egy jelölt – írja az Interesting Engineering.

A Vast elnevezésű, amerikai vállalat ugyanis bemutatta a Haven-2-t, amely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pótlására szolgáló Commercial LEO Destination (CLD) program megnyerése esetén az ISS utódja lehet.

A NASA a jelenlegi tervek szerint 2026 közepén hirdetheti ki a CLD-program második fázisának nyerteseit. A Vast a tervek szerint addig Haven-1 néven megépíti és 2025-ben pályára állítja az első kereskedelmi űrállomását – ezzel demonstrálva, hogy képesek egy ilyen egység megépítésére és üzemeltetésére. A Haven-1 azonban egy egymodulos eszköz lesz, bár a Haven-2 architektúrája és technológiai rendszerei nagyrészt a Haven-1-en alapulnának.

Miben lenne más?

Amennyiben a cég elnyeri a NASA szerződését, 2028-ban indítanák el a Haven-2 első modulját, majd egy központi egység társulna ehhez, 2030 és 2032 között pedig további négy darab csatlakozna a szerkezethez. Kész formájában egy nagy X-alakzatra hasonlítana az űrállomás, amely egy 3,8 méter átmérőjű kupolaablakkal is rendelkezne, ahonnan páratlan kilátás nyílna a Földre.

Az űrbéli lakóterek kialakításán fáradozó cég a tágabb terek mellett sokkal komfortosabb környezetet kínálhat az asztronautáknak: több hely lenne a kutatáshoz, a rekreációhoz, sőt még a kikapcsolódáshoz és a személyes hobbikhoz is. 

Haven-2 Lab néven egy kutatólaboratóriummal is rendelkezne, amely a mikrogravitációs kutatások mellett űrbéli gyártással kapcsolatos projektekhez is használható lenne. A labor a tervek szerint átalakítható lenne, így az adott kutatás igényeihez lehetne igazítani a teret.

Az űrállomás – az ISS-hez hasonlóan – képes lenne a nemzetközi együttműködés kiszolgálására is, még dedikált laboratóriumokat is kaphatnának az egyes országok szakemberei. Azt azonban fontos kiemelni, hogy nem a Vast az egyetlen pályázó a feladatra, így számítani lehet arra, hogy egyre több kereskedelmi vállalat áll majd elő a saját megközelítésével a következő években.