A magyarok is megkapják az Apple Watch fontos újítását

Milliókat érintő betegség diagnosztizálására is képesek az Apple új kütyüi.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) hétfőn engedélyezte az Apple múlt héten bemutatott, új egészségügyi funkcióját, amellyel az Apple Watch immár képes érzékelni a felhasználók alvási apnoéját, írja a CNBC. A funkció az Apple honlapján közzétett információk szerint hazánkban is elérhető lesz az Apple Watch Series 9, Series 10 és Ultra 2 felhasználói számára.

Az alvási apnoe egy olyan alvászavar, mely során az érintett személy légzése többször leáll és újraindul alvás során. Az Egyesült Államokban több mint 30 millió embert érint ez a rendellenesség, azonban az Amerikai Orvosi Szövetség szerint csak körülbelül 6 millióan kaptak diagnózist a betegségről.

Márpedig a diagnózis fontos lenne, ugyanis a kezeletlen alvási apnoe fáradtságot okozhat, és olyan súlyosabb egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség.

A Portfolio szerint az új funkció egy légzési zavarok nevű mérőszám elemzésével működik. Az Apple Watch gyorsulásmérője azonosítja a csukló mozgásait, amelyek a normál légzésminták megszakadását jelezhetik. A felhasználók az Egészség alkalmazásban tekinthetik meg az éjszakai mérőszámaikat, ha pedig súlyos vagy közepesen súlyos alvási apnoe jeleit mutatják, értesítést is kapnak.

Az Apple új funkciója azért is nagy szám, mert jóval olcsóbb alternatívát kínálhat a hagyományos alvásiapnoe-vizsgálatokkal szemben. Miközben egy vizsgálat az USA-ban több százezer forintba is kerülhet, az Apple legújabb órája, a Series 10 399 dollártól, Magyarországon pedig 189 ezer forinttól vásárolható meg. A Samsung nemrégiben megjelent okosórája, a Samsung Galaxy Watch Ultra is tudja egyébként ezt a funkciót, ami hazánkban ugyanakkor egyelőre még nem elérhető.

Az Apple múlt heti eseményén bemutatott termékei közül nem ez az egyetlen, amely egészségügyi funkciókkal bír. Az AirPods Pro 2, a vezetéknélküli fülhallgató esetében, például, egy olyan frissítést mutatott be a gyártó, aminek hála az eszköz képes klinikailag igazolt hallókészülékként is funkcionálni – de egyelőre csak az USA-ban.

Kapcsolódó
iPhone 16: tényleg egy új gomb a legnagyobb újdonság
Itt az ősz, és vele együtt az Apple idei legfontosabb eseménye, ahol bemutatkozik az iPhone 16.