A Google kénytelen lesz átalakítani a Play Áruházat

Régóta húzódik a per, most azonban végre lezajlott az utolsó meghallgatás.

Hamarosan megszületik az ítélet az Epic Games kontra Google perben, a hét elején lezajlott utolsó meghallgatáson James Donato bíró pedig egyértelművé tette, hogy a Google fizetni fog, és hogy le fogják bontani a korlátokat – írja a Verge.

Már négy éve, hogy az Epic Games hadjáratot indított a Google és az Apple ellen, miután a két óriáscég kitette a Fortnite-ot mobilos alkalmazásboltjaiból amiért a cég egy a platformgazdák rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési rendszert vezetett be.

Míg az Epic tavaly decemberben megnyerte az esküdtszéki tárgyalást, most egy bírónak kellett eldöntenie, hogyan kell helyrehozni a Google-nek a monopóliuma által okozott károkat. Áprilisban az Epic arra kérte a bíróságot, hogy kényszerítse a Google-t olyan alkalmazásboltok létrehozására, amelyek hozzáférnek minden Google Play alkalmazáshoz. Így egy Android-felhasználó szabadon eldönthetné, hogy a Google-t vagy valaki mást részesíti előnyben az alkalmazás tulajdonosaként.

A Google meglepő módon egyetértett a nyíltabbá tétellel, azonban jelezte, ez magas költségeket és potenciális veszélyeket tartogathat. Emellett azt is megkérdőjelezhető, hogy végrehajtható-e az emberi vizsgálat minden egyes appnál, mint ahogy azt állítólag most teszi.

Az ügyben eljáró bíró, James Donato jelezte, hogy kezd elfogyni a türelme a Google folyamatos ellenállása miatt, ezért azt javasolta a két cégnek, hogy hozzanak létre egy „műszaki megfelelőséget ellenőrző bizottságot” egy Epic képviselővel, egy Google képviselővel és egy harmadik féllel, amelyben mindketten megegyeznek.

Az ítélethirdetés kapcsán jelezte, hogy olyan, egyértelmű előírásokat fog hozni, melyek maximalizálják a felhasználók és fejlesztők lehetőségeit az alkalmazások letöltését és terjesztését illetően, teszi hozzá a hwsw.

Kapcsolódó
Folytatódik a pereskedés a Fortnite miatt
Az Epic Games ezúttal az ausztrál bíróságon megy neki az Apple-nek és a Google-nek.