Olajipari óriással kötött megállapodást a NASA

A megegyezés célja a tudásmegosztás, ami mindkét fél számára hasznos lehet.

Megállapodást kötött a BP (korábbi nevén British Petroleum) a NASA-val – írja a The Guardian. A megegyezés révén egy nap akár a Marson vagy a Holdon is felhasználhatják a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalatának fúrótechnológiáját.

A felek megállapodtak abban, hogy megosztják egymással a barátságtalan környezetekben végzett munkájuk révén kialakult technológiájukat és szakértelmüket.

A BP szerint az alku elősegíti a földi olaj- és gázkinyerésre vonatkozó terveit, miközben hozzájárul a Hold, a Mars és a Naprendszer más égitesteinek feltérképezéséhez.

Giovanni Cristofoli, a BP vezető tisztségviselője kiemelte: mid a cég, mind a NASA komoly műszaki szakértelemmel rendelkezik, és szélsőséges környezetben dolgozik – például az óceánok mélyén és a Holdon. A tudásmegosztás hozzájárulhat a műszaki problémák gyorsabb megoldásához.

A megállapodás értelmében többek között digitális modelleket és szimulációkat oszthatnak meg egymással a felek. A partnerség megalapozhatja a hidrogén, a regeneratív üzemanyagcellák, a nagy kapacitású akkumulátorok, a napenergia-rendszerek és a kisméretű nukleáris energiarendszerek felhasználásával kapcsolatos jövőbeli együttműködéseket is.

Az elmúlt években NASA több megállapodást is kötött különféle magánvállalatokkal. A BP mélytengeri fúrások terén szerzett tapasztalatai hasznosnak bizonyulhatnak a Mars vizsgálata során, ahol a mélyben izgalmas dolgok várhatnak felfedezésre.