Legénység nélkül térhet vissza a Földre a Boeing űrhajója

Egy hétre mentek volna az űrbe, már két hónapja az űrben vannak a NASA asztronautái.

Már több mint két hónapja, hogy a NASA asztronautái, Butch Wilmore és Suni Williams az űrben rekedtek a Boeing űrhajójának, a Starlinernek a hibája miatt. Az idő pedig egyre fogy, ugyanis az űrhajó akkumulátora csupán szeptember elejéig tarthat ki, a NASA viszont egyelőre nem bízik annyira az egység működésében, hogy azzal térjenek vissza az űrhajósok, írja a Futurism.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának fejlesztése több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, amikor különböző hibák miatt elhalasztották, és csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést szintén sokszor lefújták rendellenességek miatt, míg végül június 5-én elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a Starliner legénysége egy hetet tölt a Nemzetközi Űrállomáson, ám ez nem jött össze, az űrhajó ugyanis többszörösen meghibásodott, többek között héliumszivárgást is tapasztaltak. A Starlinernek a jelenlegi ismeretek szerint annyi üzemanyaga van, hogy augusztus végéig-szeptember elejéig pályán maradjon.

Az idő azonban sürgeti a mérnököket, ugyanis két hónap alatt nem történt jelentős előrelépés.

A CNBC szerint a NASA felvetette annak lehetőségét, hogy a Starliner Wilmore és Williams nélkül térjen vissza a Földre. Bár az egyeztetések még zajlanak, ez a forgatókönyv azt jelentené, hogy egy csereszállító SpaceX Crew Dragon egységnek kellene megmentenie az űrhajósokat.

A kapszula üresen történő visszaküldése komoly bizalmatlanságot jelez a Boeing irányába, ami nem meglepő, tekintve hogy a fejlesztési folyamat nagyon elhúzódott, sok volt a technikai probléma, arról pedig nem is beszélve, hogy milyen a repülési vállalat renomája jelenleg. Hogy egy üres visszatérés megpecsételné-e Starliner sorsát, az egyelőre kérdéses, tekintve hogy a Boeing és a NASA már 6,7 milliárd dollárt áldozott a projektre 2010 óta.

Kapcsolódó
Tagadja a Boeing, hogy az űrben rekedtek volna asztronautái
A vállalat visszautasítja, hogy űrhajótöröttek lennének a Starliner utasai, és szerintük űrhajójuk jól teljesített, küldetése rendben zajlik.