Titánszívet ültettek egy emberbe

A végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő páciens 8 napot élt a mesterséges szervvel, utána új szívet kapott.

A világon először helyettesítették egy ember szívét titánból készült, mesterséges vérpumpával – írja a ScienceAlert. Az 58 éves amerikai páciens több mint egy hetet élt a fémszervvel, ezután megkapta új szívét.

Az életmentő eszközt a BiVACOR orvostechnológiai cég fejlesztette azzal a céllal, hogy a lehető legtovább helyettesíthessenek vele egy emberi szívet. A vállalat szerint találmányuk akár testedzés közben is képes ellátni egy felnőttet, és olyan kicsi, hogy a legtöbb férfi és nő esetében alkalmazható.

A körülbelül ökölnyi méretű szerkezetet titánból gyártották, ennek köszönhetően pedig rendkívül ellenálló a sérülésekkel és a rozsdásodással szemben.

A műszervet már mintegy 10 éve fejlesztik, ez idő alatt több állaton is tesztelték, élő emberbe azonban csak most először került. A páciens végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett, amikor beültették neki az eszközt, amely 8 napon át komplikációk nélkül működött benne. A beteg számára ezt követően elérhetővé vált egy donorszív.

Napjainkban a szívelégtelenség kezelésének legjobb módja az, ha a páciens a lehető leghamarabb új szívet kap. A donorszervek azonban nem elérhetőek nagy mennyiségben, többnyire hosszú várólistára kerülnek a betegek, sokuk pedig meg sem éli a napot, mire átültetésben részesülhetne. A mesterséges szervek viszont meghosszabbíthatják a halálközeli páciensek életét, így nagyobb eséllyel érhetik meg transzplantációjukat.

Mesterséges szívek persze már ez előtt is léteztek, azok azonban meglehetősen nagyok és nem túl tartósak. A BiVACOR műszív készítői éppen ezért forradalminak értékelik találmányukat, amely szerintük paradigmaváltást hozhat a mesterséges szervek világába.

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy a titánszív mennyi ideig képes működni az emberi szervezetben, de a BiVACOR laboratóriumban az egyik eszköz már több mint négy éve üzemel megállás nélkül.

Kapcsolódó
Sertésvesét ültettek egy férfi testébe
Ez volt az első alkalom, hogy egy disznó veséjét ültették egy élő ember szervezetébe. A páciens felépülőben van, hamarosan haza is engedhetik a kórházból.