Az Axiom Space-szel utazik a következő magyar űrhajós

Azt, hogy a missziót pontosan mikor hajtják végre, még nem tisztázott.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa szerint Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, a megegyezés értelmében a második magyar űrhajóst a vállalat Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe – írja az MTI.

A misszió során a magyar kutatóűrhajós 14 napot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol tudományos kísérletek elvégzése lesz a feladata.

Ferencz Orsolya szerint ezek nemcsak a hazai űrszektor szereplőit, hanem Magyarországot nemzetközi szinten is versenyképes pozícióba juttatják a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparágában. A misszió pontos kezdetét, azaz a felbocsátás időpontját egyelőre nem lehet tudni, azt az Axiom Space és a NASA közösen fogja meghatározni.

Az űrhajósprogram, a Hunor kutatás-fejlesztési tartalomért felelős szakemberei a partnerekkel és az Axiom Space-szel továbbra is közösen dolgoznak annak érdekében, hogy a hazai tudományos műhelyek, egyetemek, kutatóintézetek és az űripari cégek által elindított tudományos portfólió előkészítése és végrehajtása sikeres legyen. Ferencz Orsolya hozzátette: a tudományos tartalom előkészítésével egyidejűleg a Hunor szakemberei által kiválasztott kutatóűrhajós és tartalékosa is folytatja a felkészülést, akik hamarosan az Amerikai Egyesült Államokban kezdik meg küldetésspecifikus kiképzésüket.

Hosszú válogatás és képzés után 2024 májusában derült ki, hogy Kapu Tibor lehet a következő magyar űrhajós, aki eljut a világűrbe, a tartalékűrhajós pedig Cserényi Gyula lesz. Magyarország eddigi egyetlen kutatóűrhajósa Farkas Bertalan volt, aki 1980-ban járt a szovjet Szaljut–6 űrállomás fedélzetén.

 

Kapcsolódó
Ezért fontos, hogy legyen újra magyar űrhajós
Farkas Bertalan 1980-as, történelmi missziója után bő 40 évvel újabb magyar fogja elérni világűrt. Ki és hogyan?