Föld alatti barlangot találtak a Holdon, ott épülhet meg a holdbázis

A szakértők szerint az alagút kiváló védelmet nyújthat a meteoritok és a kozmikus sugárzás ellen is.

A felszínről megközelíthető, föld alatti barlangot fedeztek fel a Holdon – írja a The Guardian egy új tanulmány alapján. A szakértők szerint a képződmény ideális helyszín lehet a jövőben megépülő holdbázisnak.

A barlang bejárata egy mintegy 100 méter széles, 150 méter mély holdgödör, amely nem messze található attól a ponttól, ahol Neil Armstrong és Buzz Aldrin űrhajósok elsőként a Holdra léptek. A NASA Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondája által gyűjtött adatok szerint a nyílás egy 45 méter magas és 80 méter hosszú barlanghoz vezet.

A tudósok már régóta sejtették, hogy egyes holdgödrök mélyén járatok találhatók, azonban csak most először sikerült bizonyítaniuk feltevésüket. A barlang feltehetőleg egy üres lávaalagút, amely több milliárd éve alakulhatott ki, amikor az égitesten még erőteljes vulkáni aktivitás volt jellemző.

Mivel ez a járat körülbelül 150 méterre a felszín alatt húzódik, tökéletes védheti az asztronautákat a Hold barátságtalan környezetétől, illetve a kozmikus sugárzástól és a becsapódó meteoritoktól is.

A kutatók úgy vélik, a lávaalagutak nemcsak a holdbázis szempontjából érdekesek, hanem az ott található kövek tanulmányozása rengeteg új információval szolgálhat a Hold kialakulásával és a vulkanikus múltjával kapcsolatban. Sőt, akár megfagyott víz is lehet bennük, ami pedig elengedhetetlen erőforrás ahhoz, hogy tartós emberi jelenlétet tudjunk létrehozni az égitesten.

Bár a barlang kiváló helyszín egy holdbázisnak, azért akad vele némi probléma is. A járatban építkezni kívánó űrhajósoknak ugyanis több mint 100 métert kéne ereszkedniük egy holdgödörbe ahhoz, hogy elérjék az alját. Ez már önmagában is nagy kihívás, de a mutatványt tovább nehezíti, hogy a gödör falai laza törmelékekből állnak, amelyek akár gyengébb érintésre is kisebb lavinákat indíthatnak meg a mélyedés aljára.

Kapcsolódó
Videón mutatták be a kínai holdbázis látványterveit
Egy váratlan elem is feltűnt a képkockákon.