Felfoghatatlan mértékű bírságot kaphat a Microsoft

Olyan bírságot kapott a Microsoft az Európai Bizottságtól, ami egy kisebb országot simán romokba döntene.

Bekeményíteni látszanak az Európai Unió törsztellenes hatóságai az amerikai techcégekkel szemben. Miután az Apple márciusban 726 milliárd forintos rekordbírságot kapott, most a Microsoftra is lecsaptak, írja a CNN.

A bejelentés szerint a Microsoft megsértette az Európai Unió trösztellenes törvényeit, mivel a Teams programját más népszerű alkalmazásokhoz csatolta a vállalkozásoknak szánt csomagokban. Amennyiben beigazolódnak az uniós vizsgálat megállapításai, a Microsoft akár globális bevételének 10 százalékát is kaphatja bírságként.

Ez az összeg a legutóbbi pénzügyi év eredményei alapján akár 21 milliárd dollár, vagyis több mint 7800 milliárd forint lehet.

Az Európai Bizottság csaknem egy éve indított vizsgálatot a Microsoft szoftvergyakorlatával kapcsolatban, miután 2020-ban a Teamshez hasonló belső üzenetküldő alkalmazás, a Salesforce tulajdonában lévő Slack panaszt nyújtott be.

Ebben azt állították, hogy a Microsoft tisztességtelen előnyhöz juttatta a Teams szoftvert azáltal, hogy automatikusan beépítette azt az Office 365 és Microsoft 365 csomagjaiba, és ezzel meggátolta, hogy valódi verseny alakuljon ki a két szolgáltatás között. Az Európai Bizottság osztja Slack aggodalmait.

A Microsoft ugyan tavaly bejelentette, hogy megszünteti ezt a fajta gyakorlatát Európában, és valóban történt előrelépés a Bizottság szerint, a végrehajtó szerv további változtatásokat vár a Microsofttól az egyenlő versenyfeltételek helyreállításához.