Rejtélyes üzenetet kapott az emberiség a Marsról

Bárki segíthet a tudósoknak megfejteni az üzenetet.

Május 24-én rejtélyes üzenet érkezett a Marsról az emberiségnek. A küldemény nem a földönkívüliektől származik, hanem az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája továbbította a Földre. A művészek és tudósok által kreált üzenet célja, hogy leteszteljék, mi történne, ha tényleg felvenné egy idegen faj a kapcsolatot az emberiséggel.

A csomagot magyar idő szerint szerda este három rádióállomás fogadta, az innen származó fájlokat pedig feltöltötték egy külön erre a célra létrehozott szerverre. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak a tudósok, hanem a civil lakosság is dolgozhasson annak dekódolásán. Letöltéskor azonban érdemes figyelni, ugyanis ezek nyers fájlok, így terebélyes helyet foglalhatnak a készülékünkön – írja az IFLScience.

A kutatók jelezték, a fájlok elemzéséhez szükség van némi számítógépes, és kódolási tudásra.

Ez azonban önmagában nem elegendő a megoldáshoz, az üzenetet ugyanis úgy készítették el, hogy ahhoz több szakmai szakértőihez is szükség legyen. A projekt Discord-szerverén egyébként már nagyban zajlanak a dekódolási munkálatok.

Franck Marchis, a SETI Intézet vezető csillagásza szerint egy ilyen kísérlet már régóta érett, ugyanis bár 60 éve kutatunk már földkívüli élet után, sosem teszteltük, mi lenne ha találnánk erre utaló nyomokat.