Drága, de szinte mindent tud a Synology új, Wi-Fi 6-os routere

A Synology nevét hallva sokaknak egyből a különböző hálózati adattárolók (NAS) ugranak be, de a tajvani vállalatnak azért bőven akadnak másféle eszközei is. Egyik újdonságuk például az idén májusban debütált, RT6600ax névre keresztelt router, ami a Wi-FI 6 előnyeivel és egyedi szoftverrel csábítja az éppen útvonalválasztó beszerzésén gondolkodó felhasználókat.
Kapcsolódó cikkek

A Synology RT6600ax olyan értelemben teljesen hagyományos eszköz, hogy a tajvani gyártó nem adta be a derekát a manapság divatos trendnek, miszerint a routernek egy (az otthonunkba jobban illeszkedő) minimalista vagy éppen egyedi formával megáldott dizájnnal kell rendelkeznie – persze ebben szerepet játszik az is, hogy ez a modell nem feltétlenül az átlag felhasználókat célozza meg. Ennek megfelelően a szintén puritánnak nevezhető csomagolásból egy jól megszokott, fekete színű egység kerül elő, aminek a legnagyobb különlegességei az elölről hátrafelé emelkedő gépház, és a felső burkolat jobb és bal oldalán található, az átlagnál nagyobb szellőzőnyílások.

Synology

Ahogy a névből sejthető, olyan routerrel van dolgunk, ami biztosítja a 802.11ax, avagy Wi-Fi 6 szabvány előnyeit (ezekről itt írtunk részletesebben), emellett három rádióval rendelkezik (2,4/5 GHz 2×2 MIMO, 5 GHz 4×4 MIMO), így az összes csatornán elméletileg 6600 Mbps sebesség is kisajtolható belőle. Processzorként egy négymagos, 1,8 GHz órajelen dolgozó chipet kapunk, 1 GB DDR3 memória társaságában, az antennák száma hat, a hátlapon pedig egy 3.2-s USB port, egy 1 Gb-os WAN port (kék), illetve négy LAN csatlakozó (sárga) várja a felhasználókat. Utóbbiak közül a bal szélső 2,5 gigabites (a többi három 1 Gb) és akár WAN portnak is beállítható.

Ezek mellé jön még a szokásos bekapcsoló, illetve a reset gomb és a hálózati csatlakozó. A router jobb oldalán egy WPS és egy Wi-Fi kapcsolót találunk még, a burkolat tetején pedig hét LED jelzi az eszköz aktuális állapotát – ezek fénye a Synology hálózati adattárolóihoz hasonlóan szabályozható, akár teljesen ki is kapcsolhatjuk őket, hogy ne villogjanak éjszaka. Az RT6600ax-szel 5 GHz-en akár az 5,9 GHz-es spektrum is elérhető (lenne), méghozzá egy extra 160 MHz-es csatorna kíséretében, de hazánkban ez funkció engedélyek hiányában egyelőre kihasználhatatlan.

Kapcsolódó
Ezért érdemes váltani Wi-Fi 6-ra
Hamarosan ellepik a boltokat az új szabvány alapján működő routerek, amik tényleg gyorsabbá és használhatóbbá teszik a vezeték nélküli hálózatokat.

Gyerekjáték

Akárcsak a Synology NAS-ok esetében, a szoftveres támogatás itt is parádés, és minden annyira egyértelmű, hogy különösebb szakértelem nélkül is beállítható egy otthoni vagy munkahelyi hálózat. A beüzemelés elvégezhető böngészőben vezetékes vagy az alapértelmezett wifin keresztül történő csatlakozás esetén, illetve az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető DS Router router alkalmazás segítségével. A rendszer lépésről lépésre szépen végigvezeti a felhasználót a legfontosabb részleteken: adminisztrátori fiók, a vezeték nélküli hálózatunk beállítása (SSID, jelszó), majd az eszköz funkciójának beállítása (router vagy access point).

Synology – Mobilról is könnyedén kezelhető és nyomon követhető minden.

Ez után elmerülhetünk az RT6600ax egyik sajátosságában, a Synology Router Manager (SRM) operációs rendszer, csak erre az eszközre elérhető 1.3-as verziójának rejtelmeiben. Akárcsak a hálózati adattárolókra elérhető DMS esetében, itt is egy, a Windowst idéző grafikus felületű szisztémát kapunk, ami sok felhasználó számára nagy könnyebség lehet az eligazodásban.

A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy öt egymástól független hálózat is kialakítható a segítségével, összesen 15 eltérő SSID-vel, és adott a lehetőség a felhasználói profilok és csoportok létrehozására, illetve eszközök beazonosítására is. Ennek hála élhetünk például a szülői felügyelet biztosította korlátozásokkal, adott felhasználóhoz vagy egész hálózatokhoz létrehozhatunk különböző, időkorláttal, webhelyeléréssel, adatforgalmi kvótával vagy prioritizálással kapcsolatos szabályokat. Így pontosan meghatározható, hogy mit és milyen feltételek mellett érhetnek el a gyerkek vagy akár a hálózatunkra csatlakozó vendégek – utóbbi akkor jöhet igazán jól, ha nem otthonra, hanem egy irodába szánjuk az eszközt.

Synology – Külön hálózatok, eltérő profilok minden felhasználónak.

Sebesség?

Ahhoz, hogy maximálisan ki tudjuk használni egy ax-es router képességeit, természetesen elengedhetetlen, hogy legyenek Wi-Fi 6 kompatibilis eszközeink. Mi egy Samsung Galaxy Z Flip3 segítségével végeztünk méréseket, és a router nem okozott csalódást: 5 GHz-en például simán megvolt az 1200 megabit, és az eszköztől távolodva is teljesen elfogadható értékeket mértünk.

Tíz méteren belül, egy másik szobában a sebesség  360 megabit volt, és a lakást teljesen elhagyva, egy vastag külső falon túl is 290 megbitet mértünk. Itt persze érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a sebesség a lényeg, de az is, hogy ez a router egyszerre akár több tucat eszközt is képes megbízhatóan kezelni, méghozzá a manapság elérhető legnagyobb biztonság mellett. Utóbbi főleg akkor igaz, ha kihasználjuk a Synology biztosította szoftveres lehetőségeket.

Mindez persze nem olcsó mulatság, hiszen az RT6600ax a routerek elit csoportjába tartozik, ennek megfelelően az ára igencsak borsos, nagyjából 140 ezer forintot kell leszurkolni érte. Ennek fényében az egyetlen 2,5 gigabites port és a mindössze 5 LAN csatlakozó egy kicsit szerénynek tűnik, viszont tény, hogy cserébe olyan (könnyen használható) szoftveres környezet és támogatás jár, amit csak kevés hasonló eszköz tudhat a magáénak. Ha sok eszközt szeretnénk kábellel a routerünkre csatlakoztatni, nem feltétlenül ez a legjobb megoldás ebben az árkategóriában, ha viszont nem ragaszkodunk a zsinórokhoz, hanem egy tényleg erős, biztonságos és durván testre szabott hálózatra vágyunk, akkor érdemes lehet elgondolkodni a Synology megoldásán.