Egy jó monitor sokkal többet ad, mint a lenyűgöző képminőség

Manapság egy monitornak, főleg, ha üzleti modellről van szó, sokkal többet kell nyújtania annál, hogy szép képet biztosít a felhasználó számára. Szerencsére az elmúlt évtizedekben nemcsak a kijelzőtechnológia fejlődött, de az elérhető funkciók száma is, és ma már találhatunk olyan modelleket, amik a hasznos és praktikus megoldásaiknak hála sokkal kényelmesebbé, sőt akár biztonságosabbá teszik a munkavégzést – legyünk akár az irodában, akár otthon.
Kapcsolódó cikkek

Ha a monitorok fejlődésére gondolunk, akkor elsőre jó eséllyel mindenkinek a kijelzőtechnológia változása ugrik be. Kezdetben voltak a hatalmas, CRT, azaz katódcsöves képernyők, ezeket váltották az LCD, avagy a folyadékkristályos megjelenítők, idővel megjelentek az érintésérzékeny típusok, ma pedig már nem ritka, hogy organikus, egyenként vezérelhető diódákkal szerelt OLED panel kerül egy monitorba. A változás ugyanakkor nemcsak a kijelzőtechnológia területén érhető tetten, hiszen napjainkban már találkozhatunk olyan monitorokkal is, amik messze túlmutatnak egy átlagos kijelzőn.

Az elmúlt években az életünk szerves részévé váltak az online lebonyolított értekezletek és találkozók, amiknél a zavartalan kommunikációhoz elengedhetetlen egy nagy felbontású, éles képet biztosító kamera, egy jó mikrofon és a megfelelő hangszórók. Egy profi üzleti monitor ezt ma már beépítve biztosítja a felhasználók számára, így nem kell a hordozható gépek sokszor nem túl jó minőségű kameráira, illetve az olykor elkallódó kiegészítőkre (mikrofon, fejhallgató) támaszkodni, minden rendelkezésre áll a kijelző burkolatába építve.

Lenovo

A Lenovo 27 hüvelykes, ThinkVision T27hv-20 névre keresztelt modelljében például eleve két mikrofon kapott helyet, amik az Synaptics Audiosmart technológia segítségével csak a képernyő elől érkező hangokra koncentrálnak, kiszűrik a balról és jobbról érkező zajokat, így sem a kollégák, sem a családtagok vagy háziállatok által keltett hangok nem hallatszódnak be egy fontos meetingbe. Ezen monitor esetében ráadásul a kamera sem átlagos: a kristálytiszta képről egy 1080p felbontású IRRGB-modell gondoskodik, ami érzékeli a felhasználó pozícióját és ennek megfelelően állítja a szöget, így mindig jól látszódunk a képen. Használaton kívül pedig egy retesszel el is takarható a lencse.

Szintén hasznos funkció a Mirametrix Glance szoftver biztosította Smart Guard, ami konkrétan elsötétíti a képernyőt, amikor a felhasználó leveszi a tekintetét róla, esetleg feláll az asztalától. Ennek hála a bizalmas vagy éppen érzékeny információk akkor is biztonságban vannak, ha manuálisan nem zárjuk le képernyőt. Adott továbbá a kifejezetten praktikus Smart Energy technológia, ami energiát is spórol számunkra, hiszen ennek hála a monitor érzékeli, ha senki nincs az otthonául szolgáló asztalánál, és automatikusan elsötétíti a kijelzőt. A korábban említett beépített kamera ráadásul arcfelismerésre is képes, így a munkához visszatérve nem kell jelszót beírni a bejelentkezéshez.

A ThinkVision T27hv-20 különlegessége továbbá, hogy felvértezték egy úgynevezett Smart Traffic Light kiegészítővel, ami el nem téveszthető piros fénnyel jelzi a környezetünkben lévő kollégák vagy családtagok számára, hogy ne zavarjanak, ha éppen videóhívásban, vagy egy tényleg fontos, folyamatos odafigyelést igénylő feladat elvégzésének közepén vagyunk.

A mai modern monitorokon akár kihajtható tartókat is találhatunk, amire felakaszthatjuk a fejhallgatónkat is. Egy igazán jó monitor napjainkban dokkoló is egyben, azaz a portok segítségével az egér, billentyűzet, de akár külső meghajtó is ráköthető az eszközre, az USB-C-nek hála egyetlen kábelen továbbítható adat, kép vagy éppen Ethernet-jel, és 90 wattal tölthető bármilyen kompatibilis eszköz – telefon, tablet, de akár egy laptop is. Ma már adott lehet a kimeneti Display port, amivel a kijelzőre köthető egy másik monitor, ami a grafikával, képalkotással és fejlesztéssel foglalkozó szakemberek számára is kiemelten fontos szempont lehet.

Lenovo

Egy jó monitor persze nemcsak a legkülönbözőbb igényeket elégíti ki, de a szemünket is kíméli. Ezeket különböző tanúsítványok, mint a TÜV Rheinland Eye Comfort és az EyeSafe tanúsítvány jelzi.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lenovo támogatásával készült.

Címkék: lenovomonitor