Megtalálták az Amerika felett felrobbant aszteroida maradványait

Az objektum múlt héten semmisült meg Mississippi felett.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, múlt hét szerdán egy tűzgömböt észleltek Arkansas, Louisiana és Mississippi állam területéről. A becslések alapján a légkörben megsemmisülő objektum 3 tonna TNT erejével robbant fel, mivel az esemény hangrobbanást is keltett, bolidáról beszélhetünk. Bár a tűzgömb igen fényes volt, érdekes módon kevesen látták, és videó sem készült róla. A robaját azonban rengetegen hallották, és műholdak is dokumentálták a jelenséget.

A szakértők arra gyanakodtak, hogy a nagyjából 0,3 méter széles aszteroida egyes darabkái a felszínt is elérték. Feltételezésük beigazolódott, az elmúlt napokban több meteorit is előkerült Mississippiben – írja a Space.com.

Az első töredéket Linda Welzenbach-Fries, a Rice Egyetemen dolgozó tudományos szerző találta meg szombaton, Natchez közelében. A nő férjét, Marc Friest kísérte, aki a NASA-nál dolgozik meteoritszakértőként. Nem sokkal később Fries is felfedezett egy meteoritot.

A páros, valamint más amerikai szakértők az elkövetkező hónapokat a kőzetek tanulmányozásával fogják tölteni.

A térségben eddig legalább három meteoritot találtak.

A NASA arra kérte a környék meteoritvadászait, hogy a keresés előtt kérjenek engedélyt az érintett földterület tulajdonosától. A jogszabály alapján minden egyes meteorit ahhoz tartozik, akinek a birtokán az adott objektum lezuhant.