Felrobbant orosz katonai műholdat került ki az ISS

2021-ben robbantották fel az objektumot, azóta bosszúságot okoz az ISS űrhajósainak.
Kapcsolódó cikkek

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Nemzetközi Űrállomás nem tervezett kitérő manővert volt kénytelen végrehajtani szombaton, hogy kikerüljön egy űrszemetet. Most kiderült az is, hogy mi volt ez az űrszemét: egy felrobbant orosz katonai műhold.

Kapcsolódó
Nem tervezett kitérő manőverre kényszerül a Nemzetközi Űrállomás
Űrszemét miatt kell módosítania a pályáján.

Az IFL Science beszámolója szerint a műhold darabjait kellett kikerülnie az ISS-nek, a törmelék 2021. november 15-én keletkezett, amikor Oroszország megsemmisítette saját katonai műholdját, a Cosmos 1408-at. Az 1982-ben felbocsátott műholdat egy szárazföldi rakéta robbantotta szét.

A Cosmos 1408 megsemmisítésének hatására elég sok űrszemét jött létre, hiszen egy 2200 kilogrammos objektumról beszélünk. A darabok folyamatosan lassulnak, majd végül elégnek majd a légkörben, de ez a folyamat akár egy évtizedig is eltarthat.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

Már korábban is volt probléma a Cosmos 1408 darabjaival:

a robbantás után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet, az ISS legénységének pedig emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.