Még legalább 10 évig ingyen lesz a roaming az EU-ban

Az Európai Tanács is rábólintott az Európai Parlament által már tavaly decemberben elfogadott új uniós roamingrendeletre.
Kapcsolódó cikkek

Újabb tíz évig ingyenesen, pontosabban felár nélkül használhatják az EU állampolgárai mobiljukat a nemzetközösség határain belül, illetve néhány, önkéntes vállalást tett országban – írja a HWSW.

Április 4-én az Európai Tanács is rábólintott az Európai Parlament által már tavaly decemberben elfogadott új uniós roamingrendeletre, ami továbbra is biztosítja, hogy az EU-s állampolgárok a nemzetközösség határain belül maradva a legtöbb esetben extra felár nélkül használhassák a telefonjaikat. Az új roamingrendelet tíz évig marad hatályban és egészen új elemeket is tartalmaz.

A fogadó szolgáltatóknak 2022-től például már kötelező lesz az EU más országából érkező ügyfelek számára olyan minőségű szolgáltatást biztosítani, amit az otthoni hálózaton is kapnak – már amennyiben ehhez a technológiai háttér rendelkezésre áll. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy akinek a díjcsomagja belföldön lehetővé teszi az 5G használatát, annak a külföldi partnerhálózaton is biztosítani kell ugyanezt a szolgáltatást (ha adottak a technikai körülmények).

Az új roamingrendelet a fentiek mellett kitér a segélykérő szolgáltatások hatékonyabb igénybe vételének biztosítására (mely az egyszerű hanghívásokon túl lehetővé teszi a lokáció-átadás alapon működő segélykérő applikációk EU-s szintű használatát), illetve további csökkentést ír elő a nagykereskedelmi roamingdíjakra, vagyis azokra a díjakra, melyeket az operátorok egymásnak számlázhatnak ki, amikor külföldi partnerszolgáltató ügyfele veszi igénybe a hálózatukat.