Vészfrissítést adott ki az Apple a Pegasus kémprogram ellen

Az iPhone, iPad, Apple Watch és Mac eszközöket is ajánlott mielőbb frissíteni.
Kapcsolódó cikkek

Az Apple hétfőn fontos biztonsági frissítéseket adott ki készülékeire, beleértve az egyes iPhone, iPad, Apple Watch és Mac modelleket. A javítások azt a két sérülékenységet foltozzák be, amik lehetővé tették az izraeli NSO Group által fejlesztett Pegasus kémprogram használatát támadók számára. A cupertinói cég minden felhasználóját arra kéri, eszköztől függően telepítsék az alábbi csomagokat: iOS 14.8, iPadOS 14.8, watchOS 7.6.2 és macOS Big Sur 11.6.

Az egyik javítás a Citizen Lab kiberbiztonsági cég korábbi vizsgálatai alapján készült el, akik megtalálták a Pegasus nyomait egy szaúd-arábiai aktivista telefonján. A nulladik napi sérülékenység az iMessage csevegőben bújt meg. A szakértők szerint a széles körben használt csevegőappokat előszeretettel használják ki akár állami szereplők is kifinomult támadások kivitelezésére kémkedési céllal.

Az Apple megköszönte a biztonsági cégnek az exploit mintáját, hozzátéve, hogy a támadás nem fenyegeti széles körben a felhasználóit. Az ilyen támadások rendkívül kifinomultak, több millió dolláros fejlesztési költséggel járnak, a megoldások nem túl hosszú életűek, és jól meghatározott személyek célzására készülnek – írta közleményben Ivan Krstić, az Apple biztonsági mérnöke. A cupertinói cég ennek ellenére természetesen folyamatosan frissíti eszközei védelmét.

Júliusban a biztonsági kutatók 37 telefonon fedezték fel a Pegasus tevékenységének nyomait, három kivételével iPhone-készülékeken.

Kapcsolódó
Ezt kell tudni az izraeli kémfegyverről, amivel magyarokat is lehallgattak
A Pegasus nem egy átlagos kémszoftver, de az átlagfelhasználó is tanulhat az ügyből.