Újabb trendet lovagolnak meg a csalók

A támadók tudják, hogy a kriptoterület iránt érdeklődők általában jártasabbak a technológiában, mint egy átlagos felhasználó, így fejlettebbek a módszereik.
Kapcsolódó cikkek

A Kaspersky biztonsági cég szakértői év eleje óta több mint 1500 olyan csalárd globális forrást fedeztek fel, amely potenciális kriptobefektetőket vagy a kriptovaluta-bányászat iránt érdeklődő felhasználókat vett célba. Ugyanezen időszak alatt a vállalat több mint 70 000, az ilyen weboldalak felkeresésére irányuló felhasználói próbálkozást előzött meg. A cég közleménye a három leggyakoribb módszert is említi.

Az egyik a hamis kriptotőzsde-weboldalak létrehozása: ebben az esetben a felhasználó kap egy állítólagos kupont a kriptotőzsdén nyitott számla felöltéséhez. A kupont azonban csak akkor tudja felhasználni, ha befizet egy általában maximum 0,005 bitcoin (mintegy 200 USD) nagyságú ellenőrző összeget, ami aztán a kiberbűnözők profitja lesz.

Népszerű eljárás a bányászathoz szükséges videokártyák és más eszközök fiktív eladásával kapcsolatos üzenetek küldése is, melyben a csalók az eszköz megvásárlásához előleg megfizetését kérik a felhasználótól. Az előleg befizetése után a hirdetés feladóját utána természetesen többé nem lehet elérni.

Bevált módszer még a különféle tartalmú adathalász weboldalak létrehozása privát kulcsok ellopásához, amelyekkel a kiberbűnözők hozzáférhetnek a kriptopénztárcához társított összes digitális eszközhöz.

A kiberbűnözők jellemzően a népszerű doménzónákban (.com, .net, .org, .info) helyezik el az oldalaikat, valamint olyan zónákban, ahol olcsón lehet domént vásárolni: .site, .xyz, .online, .top, .club, .live. Az adathalászat és a kriptovaluta-csalás más típusainak egyik ismertetőjegye az adathalász weboldalak nagyfokú részletgazdagsága. Sokszor előfordul például, hogy a valós adatokat, például a bitcoin-árfolyamokat a valódi kriptotőzsdékről töltik fel a hamis kriptotőzsdére. A támadók tudják, hogy a befektetők vagy a kriptoterület iránt érdeklődők általában jártasabbak a technológiában, mint egy átlagos felhasználó, ezért a kiberbűnözők összetettebb technikák alkalmazásával próbálnak meg adatokat és pénzt szerezni ezektől az emberektől.

Mostanság sokakat elkezdtek érdekelni a kriptovaluták, a támadók pedig természetesen nem mulasztják el az előnyükre kihasználni ezt az érdeklődést. Ugyanakkor mind a befektetni vagy a kriptovalutát bányászni kívánók, mind az ilyen pénzeszközök tulajdonosai a csalók radarján találhatják magukat. ”

– mondta el ennek kapcsán Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A szakember hozzátette: egy általuk felfedezett csalási módszerben a felhasználók üzenetet kaptak arról, hogy egy koronavírus elleni exkluzív vakcinát már a hivatalos forgalomba kerülése előtt meg lehet vásárolni, de csak azoknak, akiknek van bitcoinjuk. Ez a csalási forma különösen abban az időben volt elterjedt, amikor az első vakcinák elérhetővé váltak. A felhasználó felkereste a megjelölt weboldalt, ahol előrendelést kellett leadni a vakcinára. Ezután bitcoinban előleget kellett fizetnie, majd az összeg a kiberbűnözők számlájára ment, az illető pedig semmit sem kapott cserében

A Kaspersky az alábbiakat ajánlja a felhasználóknak: