Az oktatást érte a legtöbb zsarolóvírusos támadás

Az új Sophos kutatás szerint 2020-ban a zsarolóvírus az oktatási szektorban okozta a legnagyobb károkat - itt volt a legtöbb támadás és a legmagasabb helyreállítási költségek.
Kapcsolódó cikkek

A Sophos kiberbiztonsági cég közzétette „Sophos State of Ransomware in Education 2021” elemzését, mely az oktatási intézményeket ért 2020-as zsarolóvírus támadások mértékét és hatását mutatja be világviszonylatban.

Az oktatási szektort érő zsarolóvírus támadások már a címlapokra is kikerültek a súlyosságuk miatt. Például a Kaseya menedzsment-szoftveren keresztül végrehajtott zsarolóvírus támadás új-zélandi iskoláknak okozott károkat, továbbá az FBI és az Egyesült Királyság nemzeti kiberbiztonsági központja is figyelmeztetéseket adott ki az iskolákat célzó zsarolóvírus támadások számának megugrása miatt. A Sophos kutatásának eredményei megerősítik az oktatási intézmények kiemelt sebezhetőségét ezzel a megállíthatatlan digitális fenyegetéssel szemben.

Kapcsolódó
Vizsgálat indul a több száz amerikai céget érintő kibertámadás miatt
Az amerikaiak az oroszokra mutogatnak a hétvégi grandiózus támadás kapcsán.

A kutatás fő megállapításai:

Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója szerint az oktatási szektor régóta vonzó célpontot jelent a digitális támadóknak. Az IT-re és digitális biztonságra szánt költségvetés szűkös lehet, a túlterhelt IT csapatok gyakran elavult infrastruktúrát védelmeznek limitált eszközökkel és erőforrásokkal, ezekhez a tényezőkhöz pedig olyan kockázatos végfelhasználói tevékenységek társulnak, mint például a kalózszoftverek letöltése.

„Mindez bármely évben növelné a kockázatnak való kitettséget, azonban a 2020-as járvány következtében az oktatási intézményeknek rövid időn belül kellett átváltania virtuális tanítási környezetekre és nagyon kevés idejük volt a biztonságra gondolni vagy alapvető kiberbiztonsági tréninget nyújtani az összes új távoli felhasználó számára. Ez szignifikáns mértékben növelte a szektor sebezhetőségét, a támadók pedig gyorsan ki is használták ezt a lehetőséget. Így az áldozatokat hatalmas anyagi csapás érte azzal, hogy nulláról kellett újjáépíteni az IT infrastruktúrájukat” – mondta el ennek kapcsán a szakértő.