Átverős SMS: ezt tegye, ha önnek is érkezett

A rendőrség is közzétette tanácsait.
Kapcsolódó cikkek

Frissítünk!

Szerdán a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is riasztást adott ki az SMS-ek miatt. Közölték: a csaló üzeneteket bejelenteni a csirt@nki.gov.hu e-mail címen vagy az nki.gov.hu weboldalon lehet, a bejelentéskor meg kell adni a feladó telefonszámát és az üzenetben található hivatkozást.

Kedd este számoltunk be róla, hogy csomagküldő szolgáltatások nevében érkeznek olyan átverős SMS-ek, melyek egy kártékony alkalmazás letöltésére próbálják meg rávenni a netezőket. Az elkövetők így akarnak hozzáférni az eszközön tárolt adatokhoz, továbbá arról hívást vagy szöveges üzenetek küldését is kezdeményezhetik.

Egyes üzenetek mobilszolgáltatók nevével visszaélő nyereményjátékokat is megjelenítenek, amik drága mobilokat ígérnek. Szerdán a Magyar Telekom, valamint a rendőrség is közzétett pár tanácsot azok számára, akik megkapták a problémás SMS-eket, rosszabb esetben le is töltötték készülékükre az adatlopó appot.

A Magyar Telekom közleményében azt javasolta azoknak, akik letöltötték a csaló alkalmazást mobiltelefonjukra, hogy azt repülő üzemmódban vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva töröljék. Bár a link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül megnyitás nélkül töröljék az SMS-t – figyelmeztettek. Ha az alkalmazás törlését követően is folytatódik a tömeges SMS-küldés, érdemes a készüléket gyári állapotba visszaállítani – írta a távközlési társaság. A szolgáltató továbbá hangsúlyozza, hogy mobilalkalmazást csak a gyártók által felügyelt forrásból, így a Google Play Store, az Apple AppStore vagy a Huawei AppGallery használatával tölsünk le.

A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben Ön is letöltötte az SMS-ben található linken elérhető alkalmazást,

állítsa vissza telefonját a gyári beállításokra, melyet eszköztípustól függően a rendszer beállításai között tehet meg.

Amennyiben a rendszer-visszaállítást nem tudja végrehajtani, úgy telepítsen vírusírtót telefonjára, vagy kérje szakértő segítségét. Legyen figyelemmel arra, hogy ezzel minden adatot töröl a telefonról, így a visszaállítás előtt gondoskodjon adatainak biztonsági mentéséről.

Szerdán a rendőrség közölte, hogy az eddig beszerzett információk alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Kapcsolódó
Csaló SMS terjed, ne dőljön be neki
Megérkezett csomagról szól, majd nyereményjátékkal akar átverni.