Ezt érdemes tudni az FFP2-es maszkokról

Ausztriában egy ideje már kötelező az FFP2-es maszkok használata.

Ahogy korábban megírtuk, a koronavírus-járvány alakulása miatt két hétre, március 8-tól március 22-ig fokozzák a magyarországi korlátozásokat. Bár egyelőre nem erősítették meg, hogy a szlovák és az osztrák mintát követve itthon is kötelezővé teszik-e az FFP2-es maszkok használatát, az Index csütörtök délelőtti cikke után láthatóan megnőtt az érdeklődés a típus iránt. Az egyik népszerű online piacterén például el is kapkodták az ilyen termékeket.

Mit érdemes tudni az FFP2-es maszkról?

A minősített munkavédelmi szájmaszkokat az európai EN 149-es szabvány szabályozza. Ez alapján három kategóriát különböztetnek meg: FFP1, FFP2, és FFP3. (Az FFP a Filtering Face Piece, azaz arcvédő szűrőeszköz rövidítése). Az FFP2-es maszkokat hagyományosan többek között az élelmiszeriparban, a fémiparban és a bányászatban használták, a pandémia óta azonban a védekezés egyik gyakori eszközévé váltak.

Az FFP2-es maszkok aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 94 százalék.

A típus nagyjából megfelel a más régiókban használt, N95-ös, KN95-ös és P2-es standardoknak (ezek hatékonysága minimum 95 százalék). Az FFP2-es kategória szintetikus, nem szőtt anyagokból épül fel, melyekből három réteget hoznak létre. A maszk különböző vastagságokban érhető el, az egyes rétegek közé szűrőrétegeket tesznek.

EMS-FORSTER-PRODUCTIONS / Getty Images

A WHO ugyan eleinte nem volt meggyőződve a maszkok megbízhatóságáról, ma már tudják, hogy a felszerelés korlátozni tudja a légúti vírusok, köztük a koronavírus terjedését. Korábbi vizsgálatok alapján ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy mivel takarjuk el az arcunkat a járvány idején. Az FFP2-es típus például sokkal jobban szűr, mint a sima sebészeti maszkok vagy a kendők.

Az FFP2-es maszkok esetében a problémát az jelentheti, hogy fertőtlenítésük nem egyszerű, az újbóli használatot pedig nem ajánlják. Ez sok helyen készlethiányhoz vezethet. Kérdés az is, hogy miként lehet majd ellenőrizni az ilyen maszkok használatát.