A World of Warcraft már 2005-ben megmutatta, milyen lehet egy világjárvány

15 éve egy egészen kivételes esemény történt a World of Warcraft világában.

A World of Warcraft (WoW) nevű MMORPG neve talán azoknak is ismerősen cseng, akik sosem játszottak a programmal. A 2004-ben megjelent online szerepjáték körül valóságos kultusz alakult ki, még manapság is rengeteg rajongója van.

A pandémia kapcsán érdemes feleleveníteni a WoW történetének egyik sötét részletét. Egy Twitter-felhasználó, Jen Keane hívta fel a figyelmet, hogy 2005 szeptemberében egy pusztító járvány söpört végig az online világban – szúrta ki az IFLScience. Ekkor vezették be a legmagasabb szintű felhasználóknak a Zul’Gurub nevű új területet, melynek főgonosza Hakkar the Soulflayer volt. A lény egyik különleges képességének egy új betegség, a Corrupted Blood terjesztését szánták. A programot ekkor több mint 2 millió ember használta.

Blizzard Entertainment Inc. – Hakkar the Soulflayer

A betegség sebzést okozott, a virtuális kórokozó ráadásul képes volt megfertőzni az érintett játékos közelben lévő karaktereket is. Az elképzelés az volt, hogy a Corrupted Blood megnehezítse a játékosok dolgát a Hakkar elleni harcban, de a betegség a régiót ne hagyhassa el. Azzal azonban nem számoltak a fejlesztők, hogy a Corrupted Blood a játékosok kisállatait és segítő démonait is megfertőzhette, ha pedig egy felhasználó elküldte társát, majd a Hakkar elleni harc után, egy másik régióban ismét előhívta, a betegség újra aktívvá vált.

A WoW szerverein meglehetősen gyorsan hatalmas járványok alakultak ki.

A helyzetet tovább rontotta, hogy a küldetéseket adó nem játékos karakterek (NPC-k) szintén terjeszthették a kórokozót, de nem szenvedtek sérüléseket. Ezek a szereplők gyakorlatilag úgy viselkedtek, mint a tünetmentes hordozók.

A Corrupted Blood az alacsony szintű játékosokkal gyorsan végzett, ők jelentették a veszélyeztetett csoportot, a magasabb szintű felhasználók ugyanakkor átvészelhették a fertőzést. A teleportálásra képes karakterek a légi utazás veszélyeit is modellezték: rövid idő alatt el tudták juttatni a kórt egy-egy távolabbi területre.

Máig foglalkoztatja a szakértőket

Hogy kontrollálják a helyzetet, a készítők arra kérték a fertőzötteket, hogy vonuljanak karanténba. Sokan eleget tettek a felhívásnak, többen viszont ellenálltak. Néhány felhasználó orvosként próbálta segíteni a betegeket, ezzel a Corrupted Blood még több karaktert érhetett el, igaz, a halálozási arány kissé csökkent.

Végül nem sikerült megállítani a pandémiát a való életből is ismert intézkedésekkel, mivel sokan nem vették elég komolyan a problémát. A járványt végül egy frissítés segítségével tudták csak legyőzni.

A virtuális pandémia a szakértők figyelmét is hamar felkeltette.

Mivel sok felhasználó igen elkötelezett volt a WoW iránt, az eset meglehetősen pontosan modellezte, hogy miként viselkednek az emberek egy nagy járvány során. A játékosok és az epidemiológusok azóta Hakkar Blood Plague-ként vagy Corrupted Blood-incidensként utalnak a jelenségre.