Csalókra figyelmeztet az OTP, így szúrhatja ki őket

A bank az elmúlt időszak adathalászkampányaira reagált.
Kapcsolódó cikkek

A piacinál lényegesen alacsonyabb lakásár, nulla befektetéssel mesés hozamok, kevés munkával elérhető sok pénz – ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel bombázzák az internetezőket az adathalászok, hiszen tudják, hogy százból néhányan bedőlnek a csalogató ajánlatnak. A csalók sok esetben rendkívüli ajánlatokkal hívják fel magukra a figyelmet, ezt legtöbbször online hirdetés formájában teszik – hívja fel a figyelmet az OTP az elmúlt időszak adathalász-kampányaira reagálva.

A kattintás után rövid idő alatt általában telefonon veszik fel a még gyanútlan áldozattal a kapcsolatot. Idegen nyelven – angolul, oroszul, vagy spanyolul – az áldozat bizalmába férkőznek, majd ajánlanak egy rendkívül kedvezőnek tűnő befektetési lehetőséget (ez sok esetben kriptovalutákhoz, például bitcoinhoz kötődik), ingatlant vagy állást. Az ügyintézéshez még több adatot kérnek el és – mire az áldozat gyanút fogna már sok esetben késő. A csalók megszerzik a bankkártyaadatokat vagy akár az otthoni számítógépek felett is átvehetik az irányítást.

Hogyan védekezhetünk az adathalászok ellen?

Kezeljük minden esetben a bankszámlán elérhető pénzünket ugyanolyan figyelmesen és körültekintéssel, ahogy a pénztárcánkra figyelünk. Az adathalász-visszaélések megakadályozásához elengedhetetlen a megfelelő óvatosság. A pénzügyek intézéséhez használt eszközök – laptop, mobiltelefon – megfelelő védelme, a bizalmas adatok megőrzése kiemelten fontos.

Ha megtörtént a baj, érdemes minél előbb ezt jelezni a számlavezető hitelintézetnek, javasolja a bank.