Lenyírták a ferihegyi repteret

Az otthoni fűnyíróval azért eltartana egy ideig, amíg végigmennénk a légikikötő gyepén.

Videót tett közzé Facebook-oldalán a Budapest Airport. A kisfilm azt mutatja be, hogy a repülőtér üzemeltetője hogyan gondoskodik a légikikötő zöld területeinek karbantartásáról, kezeléséről. A Budapest Airport a repülőtér területén csaknem 1100 hektár gyepet kezel, mely felület kaszálását jórészt nyáron végzi. Jelenleg is zajlik a két futópálya biztonsági sávjain belüli kaszálás, összesen 396 hektáron.

 

A munkavégzés során egy hat járműből álló géplánc – egy széles kaszával ellátott traktor, egy rendsodró traktor, egy bálázó traktor, egy rakodó traktor, egy kamion és egy szélező gép –, illetve több kézikaszás személy is dolgozik. Átlagosan egy óra alatt körülbelül 5,5 hektárnyi terület kaszálását végzik el, a teljes folyamat a futópályák mellett mintegy 70 munkaórát vesz igénybe.

Habár a mezőgazdasági munkák ilyenkor folyamatosak és előre tervezetten zajlanak, időtartamukat nagyban befolyásolhatja az időjárás és a repülőgép-forgalom egyaránt. A munkálatok ideje alatt általában néhány óra időtartamra pályazárást szükséges elrendelni. Ennek következtében, a megszokott rendtől eltérően, a légiforgalommal kevésbé érintett lakott területek felett átmenetileg megnövekedhet a repülési műveletek száma – olvasható a Budapest Airport Facebook-oldalán.