Snowden: a járvány alatti adatgyűjtés veszélyes is lehet

Komoly adatvédelmi aggálynak adott hangot Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikus.
Kapcsolódó cikkek

Komoly adatvédelmi aggálynak adott hangot Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikus, miután több országban is adatokat kezdtek gyűjteni a hatóságok a koronavírusos fertőzöttek mobiljain keresztül. Snowden szerint a kiterjedt adatgyűjtési módszereknek hosszútávú hatásai is lehetnek a civilekre.

A Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon közvetített videóinterjúban arról beszélt, hogy elméletben adott lesz rá a lehetőség, hogy a koronavírusos járvány alatt bevetett adatgyűjtési megoldásokat a krízis lecsengése után is alkalmazzák a hatóságok, azokkal viszaéljenek.

Öt évvel azután, hogy a koronavírus eltűnik, az adatok még mindig elérhetők lesznek számukra – és új felhasználási módokat fognak keresni. Tudják, hogy mit nézel az interneten, merre jár a telefonod, és most már a pulzusodat is. Mi történik akkor, ha ezeket elkezdik vegyíteni, majd egy mesterséges intelligenciának adják?”

– vetette fel a kérdést.

Ugyan egyelőre arról még nincs szó, hogy az amerikai hatóságok hozzáférést követelnének a viselhető kütyükön (például Apple Watch okosórákon) keresztül begyűjtött egészségügyi adatokhoz, más oszágokban már elkezdtek hasznosítani adatokat.

Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Németországban már megállapodtak arról a kormányok a távközlési cégekkel, hogy anonim módon gyűjtött helyadatokkal hőtérképeket készítsenek az emberek mozgásáról, így láthatóvá válik, mely területek sűrűbbek. Izraelben egy szélsőségesebb példa említhető, mivel a kormány hírszerzői minden további nélkül hozzáférhetnek az állampolgárok mobiljainak adataihoz.

Dél-Koreában szöveges üzenetekben értesítik a lakosokat arról, ha kontaktusba léphettek egy koronavírusos fertőzöttel, akinek a nemét és korát is közlik. Szingapúrban a fertőzésgyanúsak mobilkészülékeinek helyadatait gyűjtik annak érdekében, hogy ellenőrizzék, merre járnak. Lengyelországban a karanténban tartózkodóknak egy kormányzati appon keresztül kell időközönként szelfiket küldeniük magukról, ezzel igazolva, hogy nem hagyták el lakhelyüket.

Pár napja pedig a szlovák kormány törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy a mobilszolgáltatók adatait felhasználva nyomon követhessék a polgárok mozgását.

Hazatérne a lehallgatási botrány kirobbantója
De nem kér bocsánatot a titkos dokumentumok publikálásáért.

(Kiemelt kép: GettyImages)