Káprázatos felvételen a Bahamákon átvonuló hurrikán

Dakota Smith, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ meteorológusa az augusztus végén készült műholdas felvételek felhasználásával készített egy

Dakota Smith, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ meteorológusa az augusztus végén készült műholdas felvételek felhasználásával készített egy videót, hogy bemutassa a Dorian hurrikánt kísérő villámokat – írja a ScienceAlert.

Már öt halottja van a Dorian hurrikánnnak
A Bahama-szigeteken letarolta a vihar, miközben Donald Trump golfozással ütötte el az időt.

A trópusi ciklonok során a villámok nem számítanak ritkaságnak, ugyanakkor általában szabálytalanul jelentkeznek, és főként a periférián alakulnak ki. Az, hogy a Dorian esetében a villámok a hurrikán szemének közelében is megjelentek, azt jelzi, hogy a trópusi ciklon megtartja, vagy növeli az erejét.

A korábbi kutatások alapján a hurrikánok napjainkban egyre gyakoribbá válnak, és középpontjukban is egyre jelentősebb a villámképződés.

Két nappal azt követően, hogy a villámok felbukkantak a Dorian belsejében, 5-ös kategóriájú trópusi ciklonná alakult. A hurrikán jelenleg Florida, illetve Észak- és Dél-Karolina felé tart. A Dorian vasárnap érte el csúcsát, majd rövidesen 4-es kategóriájú trópusi ciklonná gyengült. A becslések alapján a Dorian minden idők második legerősebb hurrikánja, melyet az Atlanti-óceánon észleltek.

Kiemelt fotó: iStock