Erősebben nyomul az Apple a Huawei elleni szankciók után

Több iPhone-t gyártanak, bízva a mobilok utáni kereslet fellendülésében.
Kapcsolódó cikkek

Az Apple kapva az alkalmon megnöveli az iPhone-ok gyártási volumenjét azután, hogy az amerikai kormány tiltólistára tette a kínai Huaweit. Az Apple Insider által kiszúrt, a Cowen befektetési bank által publikált dokumentum szerint a cupertinóiak a júniussal végződő negyedév végére az eredeti 39 millió helyett 40 millió készüléket szeretnének legyártani, mivel úgy gondolják, hogy néhányon piacon fellendülhet az almás mobilok iránti érdeklődés.

A plusz mennyiség 75 százaléka iPhone XR, iPhone XS és iPhone XS Max modell lesz, míg a maradék 25 százalék iPhone 7 és iPhone 8.

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

Míg az Apple a rövidtávú növekedés lehetőségét látja, addig a Cowen elemzői szerint a cégnek megnövelt kockázatokkal is szembe kell néznie, mivel a Trump-adminisztráció által kivetett 25 százalékos vámtarifák jelentősen megdobják a kínai gyártású iPhone-ok árát.

A cupertinóiak természetesen arra kérik a kormányt, hogy mielőbb tárgyalják újra a döntést, nyílt levélben fejtették ki, hogy az intézkedés az Apple versenyképességére világszerte hatással lehet. A Microsoft, a Nintendo és a Sony is aggodalmát fejezte ki a plusz adó iránt, ami a játékpiaci innovációkat hátráltathatja, mindemellett a konzolok árát is megnövelheti.

(Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu)

Címkék: appleiphonehuawei