Ennyi pénzt így még nem költöttek el

Az eddigi legdrágább szoftverpiaci felvásárlást hajtja végre az IBM.
Kapcsolódó cikkek

Az IBM informatikai óriáscég bejelentette, hogy 34 milliárd dollárért (körülbelül 9486 milliárd forint) megveszi a nyílt forráskódú technológiákat fejlesztő Red Hat Inc.-t. Ez az összeg szoftveres felvásárlások esetén nem jellemző az informatikai világban, ezzel ez az eddigi legdrágább szoftverpiaci akvizíció, még azt a 26,2 milliárd dollárt is túlszárnyalja, amit a Microsoft fizetett a LinkedInért 2016-ban.

A közlemény szerint az IBM készpénzért veszi meg a Red Hat részvényeit 190 dolláron, ami jelentős prémiumot jelent annak függvényében, hogy a Red Hat papírjai pénteken 116,68 dolláron zártak.

A felvásárlás következtében a Red Hat vezérigazgatója, Jim Whitehurst az IBM felső vezetésébe kerül, és közvetlenül Ginny Rometty vezérigazgatónak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel. A Red Hat része lesz az IBM felhőtechnológiákkal foglalkozó részlegének, a cég központja viszont marad Észak-Karolinában. Az üzlet 2019 második felében zárulhat le, miután a Red Hat részvényesei és az illetékes hatóságok is engedélyezték.

Az 1993-ban alapított Red Hat fő terméke a Red Hat Enterprise Linux, bevételei az utóbbi időben jelentősen nőttek. A vállalat már évek óta fontol egy beolvadást, eladást, de eddig nem jutottak megegyezésre más óriáscégekkel. Az IBM számára jelentős előnyt jelenthet majd a felvásárlás a felhőtechnológiák piacán, ahol olyan erős konkurensekkel versenyez, mint az Amazon és a Microsoft.

Az évben több technológiai nagyvállalat is terjeszkedni kezdett a nyílt forráskódú szoftverek piacán. A Microsoft a GitHubot vásárolta meg 7,5 milliárd dollárért, a Salesforce pedig 6,5 milliárd dollárt fizetett a MuleSoftért.