Eltüntették Putyin ellenfelét a YouTube-ról

A Google eltávolította a YouTube-ról Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin egyik legfőbb kritikusának hirdetéseit az orosz regionális választások előtt.
Kapcsolódó cikkek

Az érintett reklámokban Alekszej Navalnij arra kérte az orosz választókat, hogy vegyenek részt egy tüntetésen, ahol a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoztak – írja a BBC. Navalnij tanácsadói szerint a hirdetések törlése politikai cenzúrának számít.

A Google azzal védekezett, hogy minden hirdetőnek a helyi törvényeknek megfelelően kell eljárnia. Mivel az orosz hatóságok múlt hónapban értesítették a vállalatot, hogy az érintett videók törvénytelenek, törölték azokat a YouTube-ról.

Szeptember 9-én 19 városban szerveztek demonstrációkat a nyugdíjkorhatár emelése miatt. A tüntetések során mintegy 800 demonstrálót tartóztattak le, többeket pedig megvertek a rendfenntartók. Ugyanazon a napon regionális választásokat tartottak Oroszországban.

A férfiak esetében 60-ról 65-re, a nőknél pedig 55-ről 60-ra emelik a nyugdíjkorhatárt.

Jelenleg az orosz férfiak várható élettartama 66 év.

Navalnij a moszkvai tüntetést vezette volna, augusztus végén azonban őrizetbe vették egy kormányellenes demonstráción való részvétel miatt. Az ellenzéki politikus tagadta a vele szemben felhozott vádakat, és azt mondta, hogy elzárása a kampány megzavarását szolgálja.

A Google egyébként nem először távolított el politikai témájú reklámokat, tavaly például Írországban törölt az abortuszról szóló népszavazáshoz kapcsolódó hirdetéseket.

Kiemelt fotó: Vasily MAXIMOV / AFP