Tömegesen rettegnek a nők a vécékbe rejtett kameráktól

Már tüntettek is azért, hogy történjen végre valami.
Kapcsolódó cikkek

Dél-Korea fővárosában, Szöulban egyre komolyabb problémát jelentenek a toalettekben eldugott apró kémkamerák, az úgynevezett „molkák”. A tavalyi év során 6000 olyan esetet jelentettek, amikor valaki kémkedős kamerapornó áldozatává vált, 80 százalékuk nő.

A huszonegyedik század kukkolói a kamerákat a női mosdókban rejtik el, vagy egy szomszédos fülkében rejtőzve készítenek felvételeket. A videókat aztán illegális pornóoldalakra töltik fel. Ha nyilvános mosdóba mennek, a nők mindig fura lyukakat keresgélnek, amikbe a kukkolók molkát rejthettek el. Aztán megpróbálják ezeket betömni, vagy ha nem megy, legalább az arcukat igyekeznek eltakarni a hajukkal, vagy egy sállal.

Idén már egy tüntetés is szerveződött ennek kapcsán, június elején, 22 ezer nő demonstrált Szöulban azért, hogy a kormány végre tegyen valamit. Ez volt az ország történetének legnagyobb női tüntetése.

EZZEL A SZÖVEGGEL TÜNTETTEK. Fotó: AFP

A szöuli vécéket jelenleg havonta csak egyszer vizsgálják át, ennél gyakrabban lenne rá szükség, egy új rendelkezés szerint ezt napi rendszerességgel kell majd megtenni a toalettet üzemeltető személyzetnek.

A hatóságok korábban a BBC-nek azt mondták, hogy bár a probléma valós, nagyon nehéz elkapni a kukkolókat, mert akár negyedórán belül is el tudják távolítani a telepített kütyüket. Az áldozatoknak azért sincs egyszerű dolguk, ha feljelentést tennének, mert a rendőrség bizonyítékot kér ahhoz, hogy érdemben lépéseket tegyen az ügyben – érthető mód kevés nő vállalja azt, hogy egy illegális pornóoldalon, perverz videók ezrei között keresgélje azt, amin ő szerepel.

A koreai szociológusok szerint az elkövetők bizonytalan emberek, akik hatalmi helyzetben érzik magukat attól, ha kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket lesnek meg.