Megszökött, majd a miniszterelnökkel közös gépen menekült a bitcoinbűnöző

A legjobb sztorikat az élet írja.
Kapcsolódó cikkek

Március elején írtuk, hogy akkor még ismeretlen elkövetők 600 számítógépet loptak el egy izlandi adatközpontból, méghozzá kriptobányászati célokra. Az eredetileg is bányászatra használt felszerelés együttes értékét a lopást követően kétmillió dollár (~ 509 millió forint) értékre becsülték a szakértők.

A rendőrség időközben elfogta az egész akció kitervelésével és lebonyolításával vádolt Sindri Thor Stefanssont, aki – a The Guardian cikke alapján – filmbe illő módon folytatta az ügy sztoriját: egy ablakon távozott a Sogn börtönből, majd egy olyan repülőgépen jutott el Svédországba, aminek a fedélzetén utazott az izlandi miniszterelnök, Katrín Jakobsdóttir is.

Katrín Jakobsdóttir (balra) nem is sejthette, hogy egy bűnözővel együtt utazik – Forrás: AFP PHOTO / TT News Agency / Claudio BRESCIANI / Sweden OUT

Stefansson menekülése viszont olyan tekintetben nem volt filmbe illő, hogy leginkább a szerencsének és helyi rendfenntartó szervek mulasztásainak köszönhető, hogy a férfi simán meg tudott lógni az intézményből, ahová 11 napja szállították át. A Sogn börtön körül nincsenek kerítések, a raboknak szabad hozzáférése van a telefonhoz és az internethez, ráadásul a férfi eltűnése csak azután szúrt szemet a személyzetnek, hogy a menekülésre használt repülő felszállt a börtöntől 95 kilométerre lévő repülőtérről.

A számítógépek ellopásával gyanúsított Stefanssont később a biztonsági felvételek alapján azonosították, kiderült, hogy hamis iratokkal jutott át a reptéri ellenőrzéseken, és az ügy egyik legnagyobb pikantériája, hogy a bitcoinbűnöző által választott gépen utazott Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök is, aki

azért utazott Stockholmba, hogy találkozzon India miniszterelnökével.

Sindri Thor Stefansson ellen az esetet követően azonnal nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a helyi hatóságok, viszont a svéd rendőrség eddig még nem tudta elkapni és letartóztatni a férfit.